Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

Betekenis van app

Inhoudsopgave

Leestijd: 3 minuten
5
(1)

App is de populaire afkorting voor applicatie of application in het Engels. Een app is een stukje software die je download naar je computer, tablet of telefoon. Doorgaans denken we bij app aan een mobiele app, een programma dat je kunt installeren op je smartphone. Dit zijn softwareprogramma’s die zijn ontworpen om specifieke taken op verschillende apparaten uit te voeren, zoals smartphones, tablets en computers. Ze spelen een cruciale rol in onze hedendaagse wereld door ons te helpen met alles, van communicatie en entertainment tot productiviteit en gezondheidszorg.

Geschiedenis van Apps

Het concept van applicaties bestaat al sinds de begindagen van computers, maar de moderne perceptie van apps is nauw verbonden met de opkomst van smartphones en mobiele technologie.

Het eerste herkenbare voorbeeld van wat we nu als een ‘app’ beschouwen, was de Snake-game die in 1997 werd voorgeïnstalleerd op Nokia-telefoons. Hoewel dit technisch gezien een ingebouwd stukje software was en geen ‘app’ in de huidige zin van het woord, markeert dit de start van het idee dat mobiele telefoons meer konden zijn dan alleen apparaten om mee te bellen of sms’en.

Het echte startschot voor de moderne mobiele app-industrie werd echter gegeven in 2007 met de introductie van de eerste iPhone door Apple. De iPhone had een revolutionair touch screen en introduceerde het idee van een telefoon als een platform voor allerlei verschillende soorten software. Hoewel de eerste iPhone alleen Apple’s eigen vooraf geïnstalleerde apps ondersteunde, kondigde het bedrijf een jaar later in 2008 de lancering van de App Store aan.

De lancering van de App Store in 2008 markeerde een echte ommekeer in de mobiele technologie. Voor het eerst konden ontwikkelaars hun eigen applicaties maken voor een mobiel apparaat en deze op een centrale marktplaats plaatsen waar gebruikers ze konden downloaden. Dit concept werd zo populair dat andere bedrijven snel volgden. Google lanceerde later in 2008 de Android Market, nu bekend als Google Play Store, en de rest is geschiedenis.

De opkomst van de app-winkels betekende dat de mobiele telefoon een krachtig nieuw hulpmiddel werd, met applicaties die alles kunnen doen, van het geven van weersvoorspellingen en navigatie tot het spelen van games en het sturen van berichten. Dit heeft geleid tot de explosie van app-ontwikkeling en -gebruik die we vandaag de dag zien.

In de jaren die volgden, hebben miljoenen apps de manier veranderd waarop we leven en werken. Er zijn nu apps voor bijna elke denkbare taak, en het aantal beschikbare apps blijft groeien. Naarmate technologie blijft evolueren, is het zeker dat apps een cruciale rol zullen blijven spelen in onze digitale wereld.

Verschillende Soorten Apps

Apps kunnen worden onderverdeeld in drie hoofdcategorieën: native apps, web-apps en hybride apps. Native apps zijn specifiek ontworpen voor een bepaald besturingssysteem zoals iOS of Android. Web-apps zijn daarentegen toegankelijk via een webbrowser en zijn niet afhankelijk van het besturingssysteem. Hybride apps zijn een combinatie van beide, waarbij ze native functies kunnen benutten en toch op meerdere platformen kunnen werken.

Funfacts over Apps

Er zijn talloze verbazingwekkende feiten over apps. Bijvoorbeeld, wist je dat er in 2020 meer dan 2,87 miljoen apps beschikbaar waren in de Google Play Store en 1,96 miljoen in de Apple App Store? Enkele van de meest populaire apps zoals Facebook, WhatsApp en Instagram hebben miljarden downloads wereldwijd.

Hoe Apps Worden Gemaakt

Het maken van een app is een complex proces dat codering, ontwerp en testen omvat. Ontwikkelaars gebruiken verschillende tools en technologieën, zoals Java voor Android-apps en Swift voor iOS-apps. Daarnaast zijn er ook cross-platform tools zoals React Native en Flutter die het mogelijk maken om apps te ontwikkelen voor meerdere platforms met één codebase.

De Toekomst van Apps

Met de voortdurende technologische vooruitgang, ziet de toekomst van apps er helder uit. Trends zoals kunstmatige intelligentie (AI), virtual reality (VR) en augmented reality (AR) beïnvloeden al de manier waarop apps worden ontworpen en gebruikt. AI helpt bijvoorbeeld bij het personaliseren van de gebruikerservaring, terwijl VR en AR nieuwe dimensies van interactie bieden.

Apps zijn een booming industrie

Steeds meer mensen bezitten een smartphone zoals een iPhone of Android device van Samsung of een van de andere telefoonfabrikanten. Op deze telefoons maken de gebruikers veel gebruik van apps, ze zijn snel te downloaden en bieden een snelle uitkomst voor de gebruiker. Ze worden gebruikt voor het spelen van games, snel iets op te zoeken of andere taken. Elk programma dat je op je telefoon gebruikt is een app, vaak door externe partijen ontwikkeld.

Doordat apps zo populair zijn geworden is er ook veel geld in te verdienen. Enerzijds is het een stukje branding van je merk en een verlengstuk van je website, anderzijds is het een mogelijkheid om geld te verdienen met de verkoop van de app, advertenties bij het gebruik ervan of in-game sales. Het zal je dan ook niet verbazen dat steeds meer bedrijven een app laten maken. En dat kan steeds voordeliger!

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Stemmen telling: 1

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: