Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

Betekenis van apathisch

Inhoudsopgave

Leestijd: < 1 minuut
0
(0)

Wat is de betekenis van apathisch?

Apathisch is afgeleid van het woord apathie. Dat komt weer van het Griekse woord apatheia, wat gevoelloosheid betekent.

Apathisch: Gebrek aan emoties of motivatie

Apathisch zijn, is simpel gezegd een gebrek aan emotie, motivatie of enthousiasme. Sommige mensen noemen het ook wel “gebrek aan motivatie in het leven”. Als een persoon zich apathisch gedraagt, is deze heel lusteloos en ongevoelig voor indrukken van buiten. Ze zijn niet geïnteresseerd om dingen te ondernemen en hebben geen behoefte aan sociale interactie. Als iemand voor een langere tijd last heeft van apathisch gedrag, kan dit heel lastig zijn. Het beïnvloedt eigenlijk zijn of haar hele leven. Het beroepsleven wordt beïnvloed, maar ook relaties met een partner, familie en vrienden. Je zou kunnen zeggen dat de algehele levenskwaliteit hiermee achteruit gaat.

Echter is er bij mensen vaak sprake van situationele apathie. Iedereen heeft weleens een dag waarop je echt nergens zin in hebt en compleet ongemotiveerd bent. Dit is compleet normaal en geen reden tot zorg. Apathisch gedrag wordt echter gevaarlijker in combinatie met verschillende psychische stoornissen. Denk hierbij aan anorexia, autisme, depressie of dementie.

Apathisch gedrag en depressies?

Echter is apathisch gedrag niet hetzelfde als een depressie. Deze twee termen worden vaak door elkaar gehaald omdat een depressief persoon en een apathisch persoon vaak dezelfde symptomen vertonen. Zoals nergens zin in hebben en nauwelijks reageren op prikkels van buitenaf. Het verschil is echter dat een depressief persoon zich hierbij vaak verdrietig of terneergeslagen voelt, terwijl een apathisch persoon helemaal geen emoties voelt bij zijn of haar gedrag.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: