Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

Betekenis van anodiseren

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Een elektrochemisch proces waarbij een aluminium oppervlak wordt omgezet in een decoratieve anodische oxidelaag. Aluminium is bij uitstek geschikt voor anodiseren, hoewel ook andere non-ferrometalen, zoals magnesium en titanium, geanodiseerd kunnen worden.

Wat is anodiseren

De structuur dat ontstaat door anodiseren is afkomstig van het aluminiumsubstraat en bestaat volledig uit aluminiumoxide. Dit wordt niet op het oppervlak aangebracht zoals een plating of verf, maar is volledig in het onderliggende aluminiumsubstraat geïntegreerd. Zoals bij een badkamerspiegel. Het kan dus niet afschilferen.

Een geanodiseerde oppervlakte heeft een zeer poreuze en geordende structuur die het mogelijk maakt secundaire processen, zoals kleuren te verzegelen.

Tijdens de anodische oxidatie neemt de dikte van de oxidelaag aan het oppervlak toe. De structuur en de eigenschappen ervan kunnen worden gewijzigd door de verandering van:

  • De temperatuur
  • De behandelingstijd
  • Samenstelling
  • Aard van de elektrolyt
  • Gebruikte spanning
  • De behandelingstijd

Manieren van anodiseren

Het proces van anodiseren kan op verschillende manieren worden uitgevoerd. Dit zijn de officiële standaardisatie:

Anodiseren in zwavelzuur

De meest gebruikelijke procedure voor het kleuren van geanodiseerde onderdelen is met zwavelzuur. Eenmaal geverfd, geeft de transparante laag die na het anodiseren gevormd wordt, een hoogwaardige metallic uitstraling.

Silicium anodiseren

Door silicium te gebruiken is de resulterende laag beter bestand tegen corrosie en slijtage, maar geeft een ondoorzichtige, grijsachtige kleur. Dit is een minder gebruikelijke manier van anodiseren voor decoratie, maar wel voor onderdelen die niet zichtbaar zijn.

Chroomzuur anodiseren

Chromiet is een sterk oxiderende en corrosieve vaste stof dat chroom zuur maakt. De coating die wordt gevormd uit een chroomzuur bad valt op door de corrosiebestendigheid en goede hechting van verf.

Hard anodiseren

Als het onderdeel bestemd is voor een locatie waar veel slijtage en corrosie zal plaatsvinden, wordt hard anodiseren meestal uitgevoerd. Hierbij verliest het item flexibiliteit.

Toepassingen van anodiseren

In de bouw en het leger wordt anodiseren gebruikt om materiaal te verstevigen. Naast de bouw vinden we producten met geanodiseerd aluminium in:

  • Sport materialen
  • Elektrische motoren
  • Huishoudelijke apparaten
  • Consumenten elektronica en gadgets

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: