Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden

Betekenis van annuïteitenhypotheek

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Aan de slag met je hypotheek berekenen? Dan is het allereerst belangrijk om je te verdiepen in de verschillende hypotheekvormen. Zoals bijvoorbeeld de annuïteitenhypotheek. Een annuïteitenhypotheek is een hypotheekvorm waarbij het maandelijkse rentebedrag plus de aflossing over de gehele periode constant blijft. Op het einde van de periode wordt de hypotheek volledig afgelost. Met een annuïteitenhypotheek los je elke maand een gedeelte af. Zo weet je zeker dat je hypotheek helemaal is terugbetaalt aan het einde van de periode. In het begin los je een kleiner bedrag af en betaalt je meer rente. Later is dat andersom. Bij deze hypotheekvorm heb je meestal recht op hypotheekrenteaftrek. 

Hoe werkt een annuïteitenhypotheek precies?

De termen annuïtaire hypotheek en annuïteitenhypotheek worden erg vaak door elkaar gehaald. Maar in werkelijkheid is annuïtaire hypotheek niet de juiste naam. Annuïteitenhypotheek is een veel toepasselijkere naam. De totale maandlasten voor de annuïteitenhypotheek blijven gedurende een bepaalde periode constant, dit is de rentevaste periode. Het bedrag dat je elke maand betaalt, wordt annuïteit genoemd. Het maandbedrag is inclusief annuïtaire aflossing en rente.

Hypotheekrenteaftrek

Annuïteitenhypotheken samen met de lineaire hypotheken worden het meeste afgesloten. Sinds 2013 zijn dit de enige hypotheekvormen waarmee je hypotheekrenteaftrek krijgt. Lees meer hierover op www.hypotheek24.nl.

Hoeveel moet je precies aflossen bij een annuïteitenhypotheek? 

Het bedrag dat je maandelijks aflost, is uiteraard voor iedereen verschillend. In de maandelijkse kosten van een annuïteitenhypotheek zit in eerste instantie een hoog rentebedrag en een klein aflossingsdeel. Aan het einde van de looptijd is het renteaandeel laag en het aflossingsdeel hoog. Dat betekent dat je belastingvoordeel na verloop van tijd afneemt. Eerst heb je een grote renteaftrek, daarna een stuk minder.

Het aflossen van een annuïteitenhypotheek

De annuïteitenhypotheek wordt in eerste instantie afbetaald met een maandelijkse hypotheekbetaling. Een deel hiervan heeft betrekking op de afbetaling van de schuld. Halverwege de looptijd van de annuïteitenhypotheek betaalt je ongeveer een derde van je totale hypotheek terug. Heb je twee derde afbetaald? Op dat moment is bijna de helft van de hypotheek afbetaald.

Extra hypotheek betalen

Je kunt ook overwegen om extra af te lossen. Je bepaalt namelijk zelf hoeveel je extra gaat aflossen. Het voordeel van het extra aflossen van je annuïteitenhypotheek is dat je maandlasten lager zullen zijn. Aan de andere kant houd je hierdoor minder geld over op je spaarrekening. Wil je extra aflossen van je annuïteitenhypotheek? Het is dan altijd raadzaam om vooraf met je adviseur te overleggen of dit voor jou voordelig kan zijn.

Bij extra aflossen kan het zijn dat je boeterente moet betalen. In de hypotheek of hypotheekakte lees je onder welke voorwaarden je je annuïteitenhypotheek boetevrij kunt aflossen. 

 

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Financieel
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: