Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden

Betekenis van annuïteit 

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Het woord annuïteit is afgeleid van het Latijnse woord ‘annus’. ‘Annus’ betekent in het Latijns jaar. Een annuïteit is een vast bedrag dat een bepaalde periode betaald of ontvangen wordt. Een periodiek bedrag dus. Dit periodieke bedrag noemt men nu annuïteit. In Nederland gaat het bij annuïteit echter niet automatisch altijd om een jaarlijks bedrag, het gaat veel vaker om een periode van een maand.  

Annuïteit voorbeeld 

Om even een concreet voorbeeld te noemen: op je bankafschrift heb je dan bijvoorbeeld dat je elke maand 250 euro overmaakt naar iemand. In Vlaanderen heeft men het bij een maandelijkse annuïteit, over een mensualiteit. Bij een annuïteit kan het ook gaan om een betaling per trimester of semester. 

Moment van betaling  

De annuiteit kan bijvoorbeeld aan het begin van de maand of aan het eind van de maand worden overgemaakt. Wat het meest voorkomt is dat de betaling aan het einde van de periode plaatsvindt, maar aan het kan dus ook voorkomen dat de betaling juist aan het begin van de maand geschied. Is dit het geval dan noemt men dit ‘prenumerando’. Is de betaling gewoon aan het einde van de periode? Dan noemt men dit ‘postnumerando’. 

De termen ‘post’ en ‘pre’ komen van het Latijns. Post betekent ‘na’ en pre staat voor ‘vooraf’.  

Verschil met periodiek sparen 

Het woord annuïteit gebruikt men voornamelijk bij periodieke betalingen. Dit zijn betalingen op periodieke basis, als tegenbetaling nadat iemand een bedrag heeft ontvangen. Daarnaast heb je ook periodiek sparen, dit is iets anders dus. Ga je periodiek sparen? Dan zet je bijvoorbeeld een vast bedrag elke maand op je spaarrekening om zo vermogen op te bouwen. Het verschil met een annuïteit is dus dat een annuïteit niet naar een rekening voor jezelf gaat. 

Annuïteit hypotheek 

Een makelaar kent verschillende vormen van hypotheken, zoals bijvoorbeeld een aflossingsvrije hypotheek, een levenhypotheek of een spaarhypotheek, maar ook dus een annuïteit hypotheek. Bij een annuïteit hypotheek blijven de totale maandlasten voor een bepaalde periode constant. Die periode waarin de maandlasten constant zijn, noemt men een rentevaste periode. Het bedrag, de annuïteit, bestaat uit het maandbedrag inclusief annuïtaire aflossing en rente. Een annuïteit hypotheek is prettig voor wie elke maand precies wil weten wat de vaste lasten zijn.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Financieel
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen
Jouw advertentie hier?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: