Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

Betekenis van air-conditioning

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Het is weer zomer en dat houdt in dat de warmte weer terug is! Heerlijk dat zonnen in de tuin, in een koud zwembad plonsen en picknicken op het gras. Lente en zomer zijn de meeste geliefde seizoenen, en dat komt natuurlijk door het lekkere weer. Alleen is het in de zomer af en toe erg vervelend wanneer alles plakt, je constant met een waaier moet wapperen en als het 25 graden binnen is. Daarvoor zijn er gelukkig airconditioners uitgevonden, of ook wel airco’s genoemd. De betekenis van een airco is eigenlijk heel simpel, het is een apparaat dat de lucht en temperatuur van binnenruimtes regelt doormiddel van koude lucht te verspreiden.

Geschiedenis airconditioner

De airco bestaat al een tijdje en gelukkig ook maar, het maakt het leven in de zomer een stuk makkelijker! In 1902 bedacht een Amerikaanse ingenieur genaamd Willis Carries het systeem om de temperatuur in een drukkerij onder controle te houden. Uiteindelijk werd in 1924 de eerste bioscoopzaal in New York voorzien van luchtkoeling. Nog geen vijf jaar later hadden zo’n 300 bioscoopzalen in de Verenigde Staten een luchtkoeling binnen. Er waren meerdere systemen bedacht die uiteindelijk geen succes waren omdat er veel te veel ijs voor nodig was om daadwerkelijk goed te werken.

 

Soorten airconditioners

Een apparaat dat temperatuur en luchtvochtigheid op een aangenaam niveau kan houden, daar zijn er veel soorten van.

Auto airconditioning

In de auto heb je vast wel opgemerkt dat er een knopje met A/C zit. Dit knopje zal je ook wel al vaker ingedrukt hebben omdat een auto erg warm kan worden in de zomer, zeker als deze in de zon heeft gestaan. Een auto airconditioner is voorzien van een paar onderdelen zoals een condensor, een compressor, ventilatoren en meer. Onderdelen zoals een condensor en compressor zijn verreisd in zo’n airco.

Air cooler

Een air cooler kun je zelf bestellen online, deze zijn meestal klein en makkelijk in gebruik. In een air cooler kun je meestal ook water toevoegen waarmee de lucht die de air cooler uitblaast lekker koud is en de lucht vochtig wordt. Een air cooler heeft soms ook verschillende standen.

Airco in huis

Een airco kun je ook aansluiten in je huis zelf. Deze kun je dan niet meer verplaatsen want meestal zit deze goed vast aan de muur of plafond. Deze airco wordt meestal bediend met een afstandsbediening en heeft net als de air cooler verschillende standen. Hier hoeft geen water bij, aangezien de airco lucht van buitenaf gebruikt.

Zo heb je nog vele soorten, maar dit zijn de populairste van het lijstje waar je vast wat mee kunt deze zomer!

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: