Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

Betekenis van adaptieve EQ

Inhoudsopgave

Leestijd: 3 minuten
0
(0)

Adaptieve EQ, ook wel adaptieve equalisatie genoemd, is een zeer geavanceerde audiotechnologie die ervoor zorgt dat de geluidservaring zo goed mogelijk geoptimaliseerd wordt. Dit doordat het zich aanpast op de behoeften van de luisteraar. Deze functie wordt tegenwoordig steeds vaker geïmplementeerd in koptelefoons en oortjes. Het is ontworpen door Apple, en als eerste geïntroduceerd in de AirPods Pro die in oktober 2019 werden gelanceerd.

Hoe werkt de adaptieve EQ?

Heel simpel gezegd; op het moment dat een koptelefoon is uitgerust met de adaptieve EQ, dan zit daar een microfoontje in. Deze hoort precies hetzelfde geluid als de luisteraar. Hierdoor kan het geluid worden aangepast op de eigen omgeving. Mocht je in een ontzettend drukke trein zitten, waardoor dát geluidsniveau harder is dan het geluid van de koptelefoon, dan zal dit aangepast worden aan de hand van de geavanceerde algoritmen en sensoren.

Gehoorproblemen
Daarnaast biedt dit ook een mogelijkheid voor mensen die een slecht(er) gehoor hebben, doordat ze bijvoorbeeld hyperacusis hebben. Dat is een aandoening waarbij mensen extreem gevoelig zijn voor bepaalde geluiden en toonhoogtes. Dit kan leiden tot zeer ernstige oorpijn. De adaptieve EQ kan zich hierop aanpassen, hierdoor kunnen deze mensen luisteren met een geluidsniveau dat prettig is voor hun. Zonder dat ze zich bang hoeven te maken, dat uit het niets het niveau omhoog gaat.

Welke Apple producten hebben adaptieve EQ?

Zoals eerder benoemd, werd het geïntroduceerd in de AirPods Pro, dat is de 2e generatie AirPods. Verder hebben alleen de AirPods Max ook deze nieuwe technologie. De reden hiervoor is omdat het een zeer prijzige functie is, waardoor het niet te gebruiken valt voor de andere producten. Dit is overigens geen officiële reden die Apple heeft gegeven, het is wat de kenners denken. Je kunt bij de AirPods Pro het trouwens ook uitzetten, dit door naar de instellingen te gaan en te klikken op ‘persoonlijk volume’. Ben je Opzoek naar airpods? Vergelijk ze hier!

Heeft adaptieve EQ een impact op de batterijduur?

Nee, Apple heeft tijdens een presentatie op een Apple Event aangegeven dat het geen impact zal hebben op de batterij van zowel de AirPods Pro, Max als de iPhone zelf. Zo hebben de AirPods pro losstaand een levensduur van 6 uur, wat met een volle oplaadcase kan worden verlengd met 30 uur extra. De AirPods Max biedt ruim 20 uur luistertijd en per 5 minuten opladen zal er weer 90 minuten bij komen. Daarnaast heeft de Max ook een energiebesparingsmodus die in werking gaat na 5 minuten rust.

Geluidsniveau van de koptelefoon/ oortjes aanpassen
Mocht je niet tevreden zijn met het geluidsniveau, dat kun je dit bij vrijwel alle Apple producten aanpassen. Om te beginnen, moet de iPhone of iPad lopen op de nieuwste iOS of iPadOS. Ga daarna naar:

Instellingen > Toegankelijkheid > Audio en visueel > Aangepaste koptelefoon

Klik nu op ‘Aangepaste koptelefoon’. Hierbij kun je ‘Telefoon’ inschakelen mocht je willen dat het geluidsniveau ook toegepast wordt tijdens telefoongesprekken, of andere gesprekken in apps van derden partijen. Ook kun je ‘Media’ aanpassen in diezelfde instelling, dit zorgt voor ander geluid tijdens muziek en bijvoorbeeld films.

Verschil tussen adaptieve EQ en Active Noise Cancellation

Het verschil is, dat bij ANC alleen het ruis wordt verminderd. Hierbij hebben de oortjes en koptelefoons ook een microfoon die omgevingsgeluiden doet detecteren alleen veranderd er niets aan het geluidsniveau zelf. Mocht je in een drukke ruimte staan, dan wordt het gepraat zoveel mogelijk onderdrukt. Maar dat wordt niet gedaan door de muziek bijvoorbeeld harder af te spelen. Iets wat wel gebeurd bij de adaptieve EQ. Verder zitten er geen grote verschillen tussen de twee, al zit ruisonderdrukking op ontzettend veel producten, terwijl adaptieve EQ exclusief van Apple is.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: