Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

Betekenis van absorptie 

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Absorptie is het zelfstandig naamwoord voor absorberen. Absorberen is het opnemen, opzuigen, opslurpen van een gas of vloeistof door een vloeistof. De gasvormige of vloeibare moleculen vermengen zich dan met deze vloeistof. Absorptie wordt vaak verward met adsorptie. Daarnaast zijn er ook andere vormen van absorptie mogelijk. Zo is er ook absorptie van microgolven, geluidsgolven, licht en warmte mogelijk. 

Adsorptie versus absorptie 

Concreet betekent het dat bijvoorbeeld vocht opnemen met een doekje valt onder absorberen. Dit is zichtbaar voor het oog. Lege ruimte binnen een stof wordt opgevuld met een andere stof. Het doekje gaat opzwellen met het vocht. Als je het doekje goed over de vloeistof legt en er wellicht iets op druk.

Bij adsorptie gaat het om een stof die zich hecht aan een andere stof, op moleculair niveau. Dat is niet zo zichtbaar en hiervoor hoef je niet de stoffen met elkaar direct te verbinden. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een klein zakje silicagel dat in de verpakkingen van diverse goederen is te vinden. De silicagel neemt vocht op binnen de verpakking van allerlei goederen.  

Absorberen van geluidsgolven, licht en warmte 

De geluidsschermen langs de snelweg en ook een gehoorbeschermers dempen het geluid. Dit zijn dan ook goede voorbeelden van geluidsabsorptie. Je kunt ook licht en warmte absorberen. Denk bijvoorbeeld aan gebruik van donkere kleuren van een gordijn. Die zuigen, absorberen, als het ware het licht en de warmte op. Maak je gebruik van kleurenfilters? Dan zuig je als het ware ook een bepaald licht op. Zo laat het kleurfilter rood alleen rood door en absorbeert het de andere kleuren. Verder kun je bijvoorbeeld met Microwave absorbers microgolven absorberen. Een bedrijf als DMAS is hierin gespecialiseerd.

Scheikundige absorptie 

Er is ook een scheikundige vorm van absorberen. Zo kun je bijvoorbeeld koolstofdioxiodegas in een vloeistof krijgen. Op die manier krijg je de zogenaamde prik in de cola, sinas of cassis. De vloeistof houdt het gas vast. Bij campagne is er ook sprake van absorptie: tijdens het hergistingsproces ontstaan er bubbels. Hergisting op de fles zorgt daarbij voor mooie kleine bubbeltjes. Er worden geen bubbels toegevoegd, maar de bubbels ontstaan door de vergisting. 

Heeft scheikunde jouw interesse? Kijk dan ook naar de betekenis van anodiseren.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: