Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

Betekenis van aansteker

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Met een aansteker steek je een vuurtje of een sigaret aan. Aanstekers bestaan meestal uit een houder met vloeistof die brandbaar is, bijvoorbeeld vloeibaar butaangas of benzine, en een ontsteker. Er zijn diverse soorten aanstekers op de markt. Wegwerpaanstekers hebben veelal een reclameopdruk en zijn zoals de naam als suggereert niet navulbaar. Dergelijke aanstekers dienen vaak als relatiegeschenk. Zo laten veel ondernemers bic aanstekers bedrukken met hun logo. Deze geven ze weg tijdens hun promotieactiviteiten. Het voordeel van dit type aanstekers is dat ze compact zijn en gemakkelijk in je broekzak of tas passen.

Ontsteking

De ontsteking zorgt ervoor dat er een vonk ontstaat waarmee je iets kunt aansteken. In veel aanstekers gebeurt dit door middel van een vuursteentje, maar er zijn ook elektrische exemplaren in de handel. De grootte van de vlam op de aansteker is vaak instelbaar. Een nieuwe ontwikkeling is de plasma aansteker. Dit type heeft geen vlam maar een plasma boog. De plasma aansteker is elektrisch en eenvoudig op te laden via USB.

Zippo aansteker

Een groot nadeel van veel gewone aanstekers is dat je een lipje ingedrukt moet houden om het vlammetje te laten branden. Dit probleem werd verholpen met de uitvinding van de Zippo aansteker. Bij deze aansteker hoef je niks te doen als je wilt dat de vlam blijft branden. Dit type is navulbaar en erg goed bestand tegen de wind.

Gasaansteker

Een speciaal type aansteker is de gasaansteker. Deze hebben vaak de vorm van een staaf. Dit voorkomt dat je je vingers brandt als je het gas van het fornuis aansteekt. Dergelijke aanstekers zijn ook ideaal om waxinelichtjes en kaarsen aan te steken. Als je dit met een lucifer wilt doen, is de kans namelijk vrij groot dat deze al uitgebrand is voordat het lontje van het kaarsje ontbrandt. Gasaanstekers zie je veel in keukens en de horeca. Restaurants laten naast gasaanstekers ook vaak horeca schorten bedrukken met hun bedrijfsnaam.

Plasma aansteker

De plasma aansteker is een elektronische aansteker die geen fossiele brandstof gebruikt. Het apparaatje heeft een accu die je via USB kunt opladen met stroom. De aansteker geeft geen vlam maar een elektrische boog die gloeiend heet is. Er zijn ook varianten met een dubbele boog en deze is nog heter dan een enkele boog. Een groot voordeel van aan plasma aansteker is dat je de deur niet uit hoeft voor nieuwe brandstof. Ook is dit soort aansteker zeer stormbestendig. Zelfs bij harde wind kun je er gemakkelijk vuur, bijvoorbeeld dat van de barbecue in de tuin, mee aansteken. Verder zijn plasma aanstekers voorzien van een goede ontstekingsbeveiliging. Dit betekent dat je de kans op ongelukken een stuk kleiner is dan bij andere soorten aanstekers.  De aansteker doet het bovendien altijd meteen. Dit in tegenstelling tot veel andere modellen die je soms vaak moet indrukken voordat je een vlam hebt.

Sigarettenaansteker

Veel auto’s hebben een speciale plug met een sigarettenaansteker. De plug heeft een gloeispiraal die middels stroom uit de accu van de auto heet wordt. Hiermee kan een sigaret aangestoken worden.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: