Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Search

Betekenis van 1PL – First party logistics

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

De term PL staat voor Party Logistics en verwijst naar het niveau van logistieke uitbesteding: hoe hoger het getal voor de letters PL, hoe hoger het niveau van uitbesteding.

Aan het ene uiteinde van het PL-spectrum vinden we de 1PL, waarbij de fabrikant de logistiek niet uitbesteedt en zijn product rechtstreeks aan de eindklant levert. Aan het andere uiteinde van het spectrum vinden we de 5PL, waar een logistiek operator een netwerk van toeleveringsketens voor de klant beheert.

De PL kan ook worden gebruikt als een classificatie van logistieke dienstverleners. De classificatie is dan gebaseerd op de te leveren diensten.

Wat is 1PL?

Een 1PL first party logistics provider is een bedrijf of individu dat lading, vracht, goederen of producten van het ene punt naar het andere moet laten vervoeren.

Bij first party logistics zijn slechts twee partijen betrokken. Er is de fabrikant of distributeur die de goederen verzendt (u), en dan is er de detailhandelaar of klant die de goederen ontvangt (uw klant). Er zijn geen andere tussenpersonen bij het hele proces betrokken. Zoals een spoedkoerier die uw goederen snel bezorgd.

Wat is 2PL?

2PL of Second Party Logistics is vaak de eerste stap in het uitbesteden van logistieke taken waaronder transport.

Bedrijven die 2PL-diensten aanbieden kunnen worden beschouwd als een logistiek operator omdat zij naast het transport ook instaan voor de opslag van goederen.

Een 2PL logistiek operator werkt al op een iets bredere schaal dan een 1PL operator maar zal vooral standaarddiensten aanbieden. Meestal vinden deze diensten plaats in eigen land.

Wat is 3PL?

3PL is het uitbesteden van de toeleveringsketen en de logistiek om de producten van een bedrijf bij de klant te krijgen.

De logistieke oplossingen die 3PL’s aanbieden omvatten ontvangst-, opslag-, verpakkings- en verzendingsdiensten.

Sommige 3PL-bedrijven leveren ook andere logistieke diensten, die waarde toevoegende services worden genoemd. Deze omvatten voorraadbeheer en assemblage, verpakkingen en andere werkzaamheden.

Omdat 3PL-dienstverleners de logistiek al jaren of decennia beheren, beschikken zij over de expertise en het hefboomeffect om het proces voor de verkoper eenvoudiger, sneller en kosten efficiënter te maken.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: