Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

Betekenis van logistiek vastgoed

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Gebouwen, huizen, winkels en al het andere wat aan de grond genageld is, wordt vastgoed genoemd. Een andere term die hiervoor gebruikt wordt is de welbekende term onroerend goed. In de bedrijfswereld, waarin transport plaatsvindt, wordt hiervoor de term logistiek vastgoed gebruikt. Wat is logistiek vastgoed? Bij dit type vastgoed gaat het over ondernemingen die berusten op logistieke stromen. Dit type bedrijfsvastgoed is er in verschillende vormen, zoals opslagruimte of een distributiemagazijn.

Type vastgoed

Zoals hierboven beschreven, is het logistieke vastgoed alles wat te maken heeft met transport van bijvoorbeeld gemaakte producten. Wel is hierbij de bedrijfstak, waarin de onderneming zich begeeft van groot belang. Dit bepaalt namelijk waaruit het vastgoed met bedrijfspand over moet beschikken. Zo dient een voedselproductiebedrijf heel andere machines te bezitten dan een plantenkwekerij. Zo dient zal het vastgoed voor een voedingsbedrijf vaak moeten beschikken over koelkamers en isolatie. Het vastgoed voor een plantenkwekerij moet bijvoorbeeld beschikken over een sproeisysteem. Wat is logistiek vastgoed dan voor online bedrijven? Als het gaat over e-commercebedrijven, dan is voor hen het bedrijfsvastgoed onder andere een opslag- en distributiecentra. Hier kunnen zij producten opslaan, om deze vervolgens naar de bestelde klant op te sturen.

Locatie

Wanneer men vastgoed aankoopt dan is het voor ondernemingen, waarbij logistiek belangrijk is, de locatie cruciaal. Wanneer het bedrijfsvastgoed afgelegen ligt, dan is het voor de onderneming minder voordelig om in dit pand te investeren. Idealiter bevinden de distributiecentra en magazijnen nabij havens en aan op- en afritten van autosnelwegen. Tegenwoordig kan het ook voordelig zijn wanneer het bedrijfspand gelegen is midden in de stad. Wat is logistiek vastgoed in dit verhaal: Op deze plek worden goederen gebundeld om daarmee de laatste paar kilometer efficiënter af te kunnen leggen.

Transportmiddelen

Bij logistiek vastgoed speelt ook het transportmiddel een rol. Wanneer het bedrijfspand gelegen is aan een haven, dan is het meest gunstig om de goederen per boot te vervoeren. Als het pand juist gelegen is aan een autosnelweg, dan lijken vrachtwagens of bestelbussen het meest gunstig. Als onderneming dien je dus niet enkel naar het type vastgoed en locatie te kijken, maar naar het gehele plaatje. De transportmiddelen dienen zo efficiënt mogelijk te zijn, waardoor de chauffeur gemakkelijk de goederen van A naar B kan vervoeren.

Trends

Wat is logistiek vastgoed in de wereld van e-commerce? Het blijkt dat logistiek vastgoed gewilder is dan ooit. In 2020 waren 17,8% van alle detailhandel-verkopen via internet, dat resulteert aan een stijging in de behoefte naar magazijnruimte. Hiervoor is de volgende vuistregel: één miljard euro aan internetaankopen betekent dat er 110.000 vierkante meter extra logistieke ruimte nodig is.

Bekijk ook Betekenis van NRVT

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: