Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Search

Betekenis test voor bloedarmoede

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Tegenwoordig kun je gewoon vanuit huis thuistesten doen om te controleren of je een bepaalde aandoening of ziekte hebt. Zo is de zelftest om corona op te sporen niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Daarnaast kun je andere soorten testen kopen, zoals een test voor bloedarmoede. Wat betekent zo’n test precies en wat moet je doen als je bloedarmoede hebt?

Wat is een test voor bloedarmoede?

Met een test voor bloedarmoede kun je controleren of je bloedarmoede hebt of niet. Het is een test die je zelf thuis af kunt nemen. De test checkt het ijzergehalte in je bloed en test daarbij op de meest voorkomende verschijnselen van bloedarmoede. Op die manier kun jij checken of je bloedarmoede hebt. Hoewel je de test zelf afneemt, wordt het resultaat wel gemeten door een professionele laborant.

Hoe werkt een bloedarmoede zelftest?

De test voor bloedarmoede is eenvoudig af te nemen. Dit kun je gewoon zelf doen. In het doosje vind je een attribuut waarmee je in je vinger moet prikken. Je verzamelt hierna een paar druppels bloed die je verzamelt en goed afdekt. Vervolgens stuur je de druppels bloed per post op naar het laboratorium, waarna je binnen enkele dagen de uitslag ontvangt via een beveiligde online omgeving. Wil je liever op locatie laten testen voor bloedarmoede? Dat kan natuurlijk ook gewoon als je dat prettiger vindt.

Hoe betrouwbaar is een test voor bloedarmoede?

Wil je een test voor bloedarmoede afnemen dan is het goed om te weten dat je dat bij een betrouwbare aanbieder moet doen. Kijk altijd naar de voorwaarden en de certificaten van de desbetreffende aanbieder en testen. Op die manier weet je zeker of het resultaat van zo’n test klopt of niet. Bij een gecertificeerde aanbieder is de kans nagenoeg 100% dat het resultaat klopt. Daarom hoef je niet per se naar een dokter om bloed te laten prikken om te testen of je bloedarmoede hebt.

De verschijnselen van bloedarmoede

Misschien vraag je je af wanneer je zoal een test voor bloedarmoede zou moeten afnemen. Wanneer je last hebt van bloedarmoede dan betekent dat dat je te weinig hemoglobine (hB) in je bloed hebt. Hemoglobine zorgt ervoor dat er zuurstof van je longen naar je lichaamscellen wordt gebracht. Wanneer je een tekort hebt aan deze stof ga je dat onder andere merken aan de volgende verschijnselen van bloedarmoede:

  • Je voelt je energieloos en vermoeid.
  • Je hebt last van kortademigheid; zelfs wanneer je je niet eens maximaal inspant.
  • Je merkt dat je soms duizelig bent, bijvoorbeeld wanneer je in één keer opstaat.
  • Je hebt last van hartkloppingen.
  • Je zweet meer dan normaal.
  • Je hebt meer last van hoofdpijn dan anders.
  • Je hebt soms het idee dat je flauw kan vallen.
  • Je hebt last van oorsuizen.

Als je bloedarmoede hebt, betekent dit niet dat je alle bovenstaande verschijnselen merkt. Ook hoeven deze verschijnselen niet per se te betekenen dat je bloedarmoede hebt. Heb je echter last van één of meer van deze klachten? Dan kan het geen kwaad om een test voor bloedarmoede af te nemen om het zeker te weten.Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: