Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Search

Betekenis van octrooi of patent

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Een octrooi of patent is een exclusief recht waar je je eigen uitvinding vast legt in het octrooicentrum. Op het moment dat je je octrooi hebt vastgelegd geeft het je alleen recht om als enige je uitvinding te produceren, vervaardigen, veelvuldige en verkopen. De octrooihouder geniet dan twintig jaar van het alleenrecht. Dit alleenrecht geldt alleen in het land waar het octrooi wordt aangevraagd. Het octrooicentrum heeft als taak om alle octrooien vast te leggen en te documenteren echter wordt niet gekeken of er al een soort gelijk octrooi bestaat. Er geldt dus geen actieve bescherming op je octrooi. Wanneer iemand hetzelfde uitvindt en dit aanvraagt zal deze persoon niet tegengehouden worden. De octrooihouder dient zelf actief in de gaten te houden of niemand anders gebruikmaakt van dezelfde uitvinding.

Wat is het verschil tussen een octrooi en patent?

Om een kort en krachtig antwoord op deze vraag te geven is het verschil niets. In de Nederlandse taal wordt zowel patent als octrooi gebruikt. Echter in officiële (juridische zaken) wordt van octrooi gesproken. Het woord patent komt uit het Engels en door de Engelstalige invloeden spreekt men in de volksmond vaker van patent. Het woord octrooi komt van het Franse “Octroi” of “Octroyer” wat verlenen betekend. Het is de keuze aan jezelf wat je kiest.

 Dwanglicentie?

Een octrooihouder is vrij om te bepalen aan welke personen, organisaties of instanties een licentie verleend wordt. Wanneer dit gebeurd heeft de persoon, organisatie of instantie het recht om deze uitvinding te gebruiken. Echter onder sommige omstandigheden heeft de octrooihouder geen keuze en kan hij worden onderworpen aan een door de overheid opgelegde dwanglicentie. Deze dwanglicenties worden met hoge nood aangevraagd en wordt een vergoeding op gelegd. Redenen voor een licentie kan een dreiging op de volksgezondheid zijn. Een voorbeeld: In land X ontstaat er een virusuitbraak en er is maar één organisatie die deze vaccinatie maakt. Deze organisatie kan niet in een korte periode een groot aantal vaccins maken voor een bevolkingsgroep. Dan heeft de overheid het recht om een dwanglicentie te verlenen aan andere organisaties om deze vaccinatie in een bepaalde tijd ook te mogen produceren om op die manier een grote bevolkingsgroep te inenten en het virus te bestrijden.

Hoe kun je een octrooi of patent aanvragen?

Om in aanmerking te komen voor een octrooi of patent moet je octrooi wel aan bepaalde eisen voldoen. Zo moet het nog niet bestaand of al eerder zijn toegepast. Voor het octrooiaanvraag datum moet je de uitvinding nog niet bekendmaken middels bedrijfsbrochure, beurs, presentatie of wat dan ook. Dit om te kunnen bewijzen dat je de rechtmatige eigenaar bent van de uitvinding. Het idee mag ook niet voor de hand liggen en moet een ongebruikelijk en origineel idee zijn. Tevens moet je ook kunnen bewijzen dat je uitvinding daadwerkelijk werkt. In combinatie met deze eisen krijg je dus geen octrooi op natuurwetenschappelijke theorie, een idee wat niet werkt, dienst of een rekenmethode. Zijn al deze eisen niet van toepassing en wil je ook je eigen uitvinding beschermen? Dan vraag nu je patent aan!

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: