Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Search

Betekenis van koolhydraatarme recepten

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Een koolhydraatarm dieet behelst eigenlijk niets anders dan een koolhydraatarme levensstijl waarin koolhydraatarme recepten de boventoon voeren. Het gaat om recepten en een levensstijl waarbij koolhydraten zoveel mogelijk worden beperkt. In veel gevallen is het verliezen van gewicht het doel. Maar koolhydraatarm leven levert meer gezondheidsvoordelen op, zoals:

  • Een verlaging van de bloeddruk
  • Een verbetering van de bloedsomloop
  • Een vermindering van hart- en vaatziekten
  • Een verlaging van de cholesterolwaarden
  • Meer vitaliteit en fitheid

Wat houdt een koolhydraatarm dieet in?

Wie zich aan een koolhydraatarm dieet houdt, nuttigt koolhydraatarme gerechten. Dit zijn gerechten waarbij enkelvoudige koolhydraten ontbreken.

De enkelvoudige koolhydraten zijn de belangrijkste koolhydraten die binnen een dieet als dit worden geweerd. Wel is er ruimte voor natuurlijke, complexe koolhydraten.

Het verschil zit hem in het feit dat enkelvoudige koolhydraten hun energie in één keer afgeven en vervolgens worden opgeslagen als lichaamsvet. De complexe koolhydraten geven de energie beetje bij beetje af. Energie kan dus niet tot vet worden omgezet.

Wat eet men in een koolhydraatarm gerecht?

De basis van een koolhydraatarm recept voert eigenlijk terug naar de basis van gezonde voeding: veel natuurlijke producten zoals groenten, fruit, noten en zaden. Deze worden aangevuld met gezonde porties vlees, vis en kip.

In vlees, vis en kip zitten bovendien eiwitten die voor een extra boost aan energie kunnen zorgen.
Een koolhydraatarm dieet weer, zoals gezegd, producten waarin veel enkelvoudige koolhydraten zitten. Denk daarbij aan broodsoorten (op volkoren brood na) en andere graanproducten, waaronder ook pasta, aardappel en rijst.

Wat levert een koolhydraatarme levensstijl op?

Wanneer het verliezen van gewicht het doel is, kan een koolhydraatarm dieet helpen om 1 tot 2 kilo gewicht per week te verliezen. Zeker in het beginstadium, wanneer er nog veel overtollig vet is, is dit te verwezenlijken. Naarmate het vetpercentage afneemt, zal ook het lichaamsgewicht minder snel afnemen.
Over het algemeen is het zo dat mensen die met een koolhydraatarme levenswijze gewicht zijn verloren, makkelijker op gewicht blijven. Dat komt omdat ze zichzelf een nieuwe, verantwoorde levenswijze hebben aangeleerd die goed vol te houden is.

Een ander bijkomend voordeel van een koolhydraatarm dieet is dat mensen fitter en vitaler worden en dus ook graag bewegen. Beweging draagt nog meer bij aan het verliezen van gewicht.

Samenvatting

Een koolhydraatarme levenswijze betekent een levenswijze waarbij het nuttigen van complexe koolhydraten nog is toegestaan, maar waarbij enkelvoudige koolhydraten tot een minimum worden beperkt. Dit gebeurt door het nuttigen van koolhydraatarme recepten. Hierdoor kan men in vrij korte tijd gewicht verliezen. Ingrediënten die tijdens een koolhydraatarm dieet toegestaan zijn, zijn onder meer groenten en fruit, noten en zaden, vlees, vis en gevogelte. Iemand die een koolhydraatarm dieet volgt kan daarmee in het begin 1 tot 2 kilo per week verliezen.

Bron: https://www.dieetkompas.nl/koolhydraatarm-dieet

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: