Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

Betekenis van stokeinden

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Je kent het vast wel. Je bent aan het verhuizen of verbouwen en je wilt een nieuw schilderij ophangen aan de muur. Met alleen een boormachine kom je niet ver. Je hebt ook een stokeind nodig om ervoor te zorgen dat je een stevige ophangverbinding kunt maken.

Wat is een stokeind?

Een stokeind, ook wel stokschroef genoemd. Het is een stalen bevestigingsmiddel dat aan één uiteinde voorzien is van een schroefdraad, waar je een moer op kunt draaien. Het andere uiteinde is voorzien van een houtschroefdraad.

Hoe gebruik je een stokeind?

Op het moment dat je een stokeind (stokschroef) aan één zijde in je muur wilt draaien lukt dat niet, hiervoor heb je een plug nodig. Dat zorgt er namelijk voor dat je een stokeind wél in een niet-elastisch materiaal kunt draaien. In een hout product heb je dat niet nodig, daar lukt het alleen met het stokeind zelf.

Waarvoor gebruik je een stokeind?

Stokeinden kun je gebruiken voor het bevestigen van, onder andere, leuninghouders, kabelgoten, wasbakken, cv-beugels, zonnepanelen. Maar ook, zoals eerder aangegeven, bij het ophangen van bijvoorbeeld een schilderij.

Het eenzijdig monteren is een groot voordeel van het stokeind. Hierdoor hoef je aan de andere kant niks te doen. En het is snel en makkelijk te vervangen of te demonteren (verwijderen) zonder dat je het zelf uit bijvoorbeeld de muur hoeft te halen. Hierdoor blijft de ophangverbinding altijd sterk.

Waarvan is een stokeind gemaakt?

Een stokeind is gemaakt van staal, waarna het gedoopt is in een bad met zink. Hierdoor komt er een beschermlaag op het staal, wat er voor zorgt dat het niet gaat roesten. Ook hierin zijn verschillende soorten stokeinde, zo heb je er bijvoorbeeld ook een die is gemaakt van roestvaststaal. Er wordt dan 12% chroom tijdens de productie toegevoegd. Op het moment dat het stokeind zuurstof aanraakt, vormt er zich een chroomoxidelaag aan het oppervlak van het materiaal waardoor het stokeind beschermt, is tegen corrosie (roest).

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: