Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

Betekenis van een hydraulisch systeem

Inhoudsopgave

Leestijd: 3 minuten
0
(0)

Een hydraulisch systeem maakt gebruikt van vloeistoffen, vrijwel altijd olie, om kracht van het ene naar het andere punt te brengen. Dit is daarom ook een cruciaal systeem voor het bewegen en besturen van machines en apparaten. Deze hydraulische systemen worden vooral gebruikt in de werktuigbouwkunde. Denk bijvoorbeeld aan graafmachines, bulldozers, hijskranen, persen en heftrucks. In totaal zijn er overigens vier verschillende soorten hydraulische systemen. Deze zijn opgedeeld doordat ze allemaal verschillen in complexiteit. De ene wordt gebruikt bij schepen, terwijl het andere systeem volledig is gericht op bijvoorbeeld graafmachines. In deze blog gaan we dan ook kijken naar die verschillende systemen.

Generatorisch deel

Het volledige systeem wordt onderverdeeld in verschillende stukken. Te beginnen met het generatorisch deel. Dit bestaat uit de pomp die wordt aangedreven door een elektro- of verbrandingsmotor. In de hydrauliek wordt gebruik gemaakt van een volumetrische pomp, die is speciaal ontworpen voor het verspreiden van fluïdum (een uitvloeiende stof). Om het nóg iets moeilijker te maken, heb je in totaal vijf verschillende hydraulische pompen;

Lage druk pompen

Een schroefpomp wordt voornamelijk gebruikt om een grote hoeveelheid olie te verpompen op een laag druk niveau. De schroefpomp heeft ongeveer 80 bar. Deze pomp heeft een constante stroming, waardoor het geschikt is voor verschillende toepassingen. Schepen maken bijvoorbeeld veel gebruik van schroefpompen, dit mede doordat deze pompen ook het minste geluid maken. De tandwielpomp kan de hydraulische olie op een hogere druk (120 bar) verspreiden dan de schroefpomp. Deze pomp wordt wegens door de eenvoud en stabiliteit vaak gebruikt. Wel is het kwalitatief gezien een matige pomp, hierdoor heeft het ook een lage prijs. De tandwielpomp wordt vooral gebruikt bij smeersystemen en brandstofpompen van voertuigen zoals auto’s.

Hoge druk pompen

Bovenstaand staan twee pompen met een laag druk niveau. In de zware industrie (graafmachines, persen en bulldozers) worden pompen gebruikt die een hoge hydraulische druk generen. De schottenpomp valt hierin nét buiten de boot. Deze pomp gebruikt namelijk een middendruk tot aan 180 bar. Naast dat de schotten- pomp kwalitatief beter is dan de tandwielpomp, produceert het ook minder geluid. De plunjerpomp biedt de meeste hydraulische druk. De axiale plunjerpomp biedt een druk tót 250 bar, dit terwijl de radiale plunjerpomp tot ver over de 250 bar gaat. Deze worden dan ook vrijwel altijd gebruik voor de zware systemen. Wel bieden deze pompen weinig opbrengst, ze kunnen namelijk niet meer olie verplaatsen dan het eigen volume van de plunjer.

Cilinders en motoren

De hydraulische pompen zetten de energie, aan de hand van hydrauliekslangen, om tot de benodigde druk die zowel cilinders als motoren nodig hebben. De hydraulische motoren gebruiken de druk voor een roterende aandrijving. Denk hierbij aan bijvoorbeeld wielen, tandwielen of andere roterende componenten. Een cilinder wordt ook wel een lineaire motor genoemd. Cilinders gebruiken de druk namelijk alleen voor kracht in een rechte lijn; tillen, duwen, trekken of het positioneren van een object. Een goed voorbeeld voor dat is de Oosterscheldekering. Dit is een hydraulisch systeem dat gebruikt maakt van cilinders. Deze waterkering wordt namelijk hydraulisch van boven naar beneden geduwd.

Kleppen

Een hydraulisch systeem, bestaat uit veel verschillende hydrauliek onderdelen. Zo zijn er ook speciale kleppen. Deze zijn gemaakt om ervoor te zorgen dat de vloeistof gereguleerd wordt. Een klep kan bijvoorbeeld de richting van de vloeistof bepalen, maar het kan ook de stroming reguleren wat resulteert in verschillende druk niveaus. Kleppen kunnen zowel handmatig als elektrisch of hydraulisch worden bediend. Ieder systeem heeft overigens gewoon dezelfde soort kleppen.

Accumulator

Ieder hydraulisch systeem heeft een accumulator. Dit is een ruimte waar hydraulische energie in wordt opgeslagen in de vorm van samengeperste lucht of stikstof. Op het moment dat er bijvoorbeeld een storing is in de hoofdpomp, dan zorgt deze accumulator als een noodvoeding ervoor dat het toch blijft werken. Maar het kan ook worden gebruikt als een handhaver voor constante druk. Er bestaan verschillende soorten accumulators. Zoals bijvoorbeeld een zuigeraccumulator, membraanaccumulator en een veer-belaste accumulator.  Allemaal toepasselijk op hun eigen omgevingsomstandigheden.

Filter

Het állerlaatste onderdeel dat ervoor zorgt dat een hydraulische pomp optimaal kan werken. Deze filters doen in principe precies hetzelfde als iedere andere filter. Zo reinigen ze de hydraulische vloeistof op vuil deeltjes en bijvoorbeeld water. Dit om de levensduur van het systeem zo veel mogelijk te bevorderen. Ook hier bestaan er weer verschillende soorten. Je hebt namelijk een in-line filter, terugslagklepfilter én een spin-on filter.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: