Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Search

De betekenis van tandsteen 

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
5
(2)

Tandsteen is tandplak dat verkalkt raakt en hard wordt. Kalksteen ontstaat, doordat tandplak te lang aanwezig blijft op het tandoppervlak. Meestal zie je tandsteen op drie soorten plekken: achter de tanden, tussen de tanden en vlak onder het tandvlees. Dat zijn natuurlijk ook de plekken waar snel iets achter kan blijven. Bovendien worden deze plekken snel overgeslagen bij het tandenpoetsen. 

Wat moet je met tandsteen? 

Als tandplak eenmaal veranderd is in tandsteen, kun je het niet meer wegpoetsen. Het nadeel van tandsteen is, dat dat het op de lange termijn kan zorgen voor problemen met het tandvlees. Dit kan zeker gebeuren als het tandsteen aangroeit tot onder het tandvlees. Dan kan het tandvlees ontsteken. Uiteindelijk kan het er zelfs voor zorgen dat er bot verloren gaat. Mede daarom, hameren tandartsen er altijd zo hard op: tweemaal per dag goed poetsen. 

Heb je ondanks het poetsen of door niet goed te poetsen tandsteen? Dan moet je het laten verwijderen, door een tandarts of mondhygiënist.  

Hoe ziet tandsteen eruit? 

Tandsteen is te zien en naarmate je er minder aan doet, zie je het steeds beter natuurlijk. Tandsteen ziet eruit als een gele of bruine kleur op de tanden. Behalve dat het ongezond is en het zelfs kan zorgen voor botverlies, is het dus ook nog eens niet mooi. Letterlijk een aanslag op de tanden. Tandsteen verkleurt zo makkelijk omdat het vrij poreus is. Poreuzer dan bijvoorbeeld tandglazuur.  

Hoe ontstaat het? 

In speeksel zit veel calcium en fosfaat. Calcium en fosfaat kan ook neerslaan op de tanden. Heb je tandplak? Dan gaat het calcium en het fosfaat vervolgens reageren met de tandplak. Op deze manier ontstaat tandsteen. 

Verzorging 

De zuurtegraad heeft een bijzonder invloed in de mond. Een hogere PH-waarde zorgt voor meer vorming van tandsteen. Een lage PH-waarde zorgt daarentegen voor minder gaatjes. Het is dus lastig om het beste voor beide te doen. Een tandarts in Rotterdam geeft aan dat het belangrijk is, om in iedere geval goed te poetsen en indien nodig met bijvoorbeeld ragers de tandplak en etensresten te verwijderen. 

Ragers zijn er in allerlei soorten en maten. Met name als er grote ruimtes zitten tussen de tanden en de kiezen, kan een rager een uitkomst bieden. Op die manier kom je toch bij de plekken die normaal met een tandenborstel lastig zijn schoon te houden. Bij het kiezen van een rager moet je ervoor zorgen dat de rager de juiste grote heeft. Als de rager te groot is, kun je het onder andere het glazuur beschadigen. Is de rager te klein? Dan heb je kans dat je die lastige plek, alsnog niet goed schoon krijgt. Om zeker te weten of je de juiste maat hebt, kun je advies vragen aan jouw tandarts. 

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Stemmen telling: 2

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Gezondheid
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen
Jouw advertentie hier?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: