Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

De betekenis van Horeca

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Horeca is een afkorting voor een verzamelnaam van aantal type bedrijven. Horeca staat voor Hotel, Restaurant en Café. De bedrijven die onder de naam Horeca vallen hebben een aantal overkoepelende kenmerken. Een aantal voorbeelden van deze kenmerken zijn: de verkoop van eten en/of drinken en/of het aanbieden van overnachtingen.

Maar wat is Horeca nu echt?

Er waren in 2010 ruim 40.000 bedrijven actief in de Horecabranche. Deze bedrijven worden opgesplitst door te kijken naar een aantal vaste kenmerken. In Nederland wordt er een onderscheidt gemaakt tussen een vijftal Horecagroepen. De eerste groep zijn de pizzeria’s, de frituren, de sportkantines, de bezorgbedrijven, de ijssalons, de broodjeszaken, de koffiezaken en fastfoodzaken. Dit zijn dus eigenlijk vrijwel allemaal kleine zaken. In de tweede groep vinden we nachtcafés, discotheken, dancings en de zalenverhuur. Deze ondernemingen zijn dus al iets groter en niet specifiek op eten en drinken gericht. De volgende groep zijn de bars en café. Deze zijn dus echt gericht op eten en drinken. De klantervaring voor de ondernemingen is al iets belangrijker. De vierde stap zijn de koffiehuizen, lunchrooms en restaurants. Deze zaken hebben zich echt gespecialiseerd op een bepaald type producten. Daarnaast is de kwaliteit van de geleverde producten vaak van belang. Deze ondernemingen richtten zich extra op de klantervaring. Ervaring en kwaliteit zijn dus belangrijk. In de laatste groep bevinden zich de hotels. Deze groep is natuurlijk een groep apart. Hier kun je overnachten. De B&B en pensions vallen hier dus ook onder. Dit is een groot verschil met de andere groepen.

Horecazaken zijn in heel Nederland op verschillende plekken te vinden. De snackbar in Oss valt dus ook onder de Horeca. Ook de hotels van Van der Valk vallen ook onder de Horeca. Aan de andere kant van het spectrum valt de drie sterrenzaak er dus ook onder. Het begrip Horeca is dus echt breed.

Waar werken de mensen in de Horeca?

In de Horeca werken veel verschillende mensen. Bij de cafés en restaurants in de grote steden zul je veel studenten vinden. Deze werken hier meestal een paar uur per week om zo hun studie te betalen. Daarnaast werken er natuurlijk ook veel mensen fulltime in de Horeca. Dit zijn dan bijvoorbeeld obers en koks in de restaurants. Daarnaast geldt voor de hotels dat het gaat om de medewerkers van het hotel. Voor de ijssalon geldt dat het gaat om de medewerker die jou helpt als jij een ijsje haalt. Voor de cafés, dancings, disco’s en sportkantines geldt dat het om het barpersoneel gaat.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: