Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

De betekenis van een oververhitte motor

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Een oververhitte motor is een auto motor waarbij de temperatuur te hoog oploopt. De oververhitting van de motor ontstaat doordat de auto te veel energie opwekt. De energie die niet wordt gebruikt gaat verloren aan warmte. Als dit te veel wordt dan is er sprake van een oververhitte motor. Vaak is een oververhitte motor te herkennen aan de witte rook die onder de motorkap uitkomt of omdat de temperatuur aanduiding op het dashboard in het rood springt.

Wat te doen?

Wanneer er dus sprake is van een oververhitte motor dan is het belangrijk om de auto aan de kant te zetten. Laat vervolgens de motor afkoelen door de auto stil te laten staan voor zo’n 20 minuten. Vervolgens start je de auto en luister je naar het geluid van de motor. Wanneer dit geluid normaal klinkt dan zet je de motor weer even uit. Vervolgens kijk je naar het niveau van de koelvloeistof. Belangrijk om te weten is dat het verstandig is om bijvoorbeeld de Wegenwacht te bellen. Deze mensen weten namelijk wat zij doen en hebben ervaring met diverse mankementen. Dus als je zelf nog nooit de koelvloeistof hebt bij gevuld dan is het sterk aan te raden om de Wegenwacht te bellen. De koelvloeistof is namelijk giftig. Daarnaast is de koelvloeistof bij een oververhitte motor gloeiend heet. Door de warmte heeft de koelvloeistof de neiging om uit het reservoir te springen. Bij het openen van het reservoir spijt de gloeiend heette koelvloeistof dan alle kanten op. Dit kan leiden tot ernstige brandwonden.

Het probleem (tijdelijk) verhelpen

Om te voorkomen dat de vloeistof alle kanten op spijt dient de top van het reservoir langzaam open gedraaid te worden. Door dit in kleine stappen te doen voorkom je net als bij een colafles dat alle druk in één keer ontsnapt. Zo voorkom je een koelvloeistof fontein in veel gevallen. Daarnaast is het ook aan te raden om een doek te gebruiken tijdens het opendraaien van het reservoir. Dit beschermt namelijk je handen. Om je de rit toch te kunnen vervolgen kan er water gebruikt worden om de motor te koelen. Het grote nadeel van water is dat het veel makkelijker bevriest. Vandaar dat het dus belangrijk is om na de rit direct naar de garage te gaan om het water te laten vervangen door koelvloeistof.

Onderhoud

Om een oververhitte motor te voorkomen is het belangrijk om de koelvloeistof altijd bij te vullen. Daarnaast moet het motoroliepeil altijd hoog genoeg zijn. Een kapotte ventilator, pomp, radiateur of thermostaat kan ook voor problemen zorgen. Het is dus belangrijk om af en toe goed onderhoud aan je auto te laten verrichten. Wanneer het onderhoud wordt verricht is het ook verstandig om naar de motor te kijken. De vele slijtgevoelige onderdelen kunnen voor motorproblemen zorgen. Een turbo revisie is bijvoorbeeld iets wat ook meteen eenvoudig kan worden uitgevoerd. Zo hoeft de auto dus niet twee keer naar de garage gebracht te worden. Doordat de werkzaamheden worden gecombineerd bespaart jij als autobezitter bovendien vaak geld.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: