Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

Betekenis van de zomerzonnewende

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Misschien heb je wel eens van de zomerzonnewende gehoord dit wordt ook wel de midzomer genoemd, maar wat is dit nu precies? In deze betekenis van gaan we je precies uitleggen wat de zomerzonnewende inhoudt en wat het is. Wanneer de zon het langste op de noordelijke halfrond gericht staat hebben we de langste dag van het jaar en dit noemen we midzomer. Op deze dag hebben we om heel precies te zijn zo’n 16 uur, 16 minuten en 47 seconden zon. Als je dus goed bruin wilt worden is dit de perfecte dag om het te doen. Tijdens midzomer hebben we de langste dag, maar ook meteen de kortste nacht van het hele jaar. Als we er vanuit een astronomisch vlak naar kijken begint vanaf dit moment de zomerperiode.

Hoe werkt de zomerzonnewende

Als we dus vanaf een astronomisch vlak naar kijken is dit het begin van de zomer. Maar hoe steekt dit precies in elkaar? In deze periode van het jaar staat de zon gelijk met Kreeftskeerkring. Deze Kreeftskeerkring gaat horizontaal de hele wereld rond, hierdoor hebben de noordelijke en zuidelijke halfrond een andere midzomer. Midzomer 2021 valt op maandag 21 juni op het noordelijke halfrond en op 21 december 2021 is de zuidelijke midzomer. De zomerzonnewende is misschien de aankondiging van de zomer, maar vanaf dit moment worden de dagen ook steeds korter en gaan we ook weer richting de winterperiode.

Midzomer

Midzomer werd in oude Saksische tradities vaak gevierd met een feest. Dit wordt tegenwoordig ook nog veel gedaan in Zweden, met Midsommar. Midsommar is een bekend feest waar veel Scandinavische landen feest vieren om de zomer mee te vieren. Het hele land van Zweden wordt dan versierd en meisjes dragen vaak bloemenkrassen. Voor veel mensen is dit ook de dag waar ze van alles met vrienden en familie gaan doen uit blijk van waardering naar elkaar. Vroeger werd het midzomerfeest ook vele gevierd in Nederland, maar tegenwoordig is deze traditie al heel lang vergeten.

Stonehenge en midzomer

Stonehenge is een prehistorisch primitief monument in Engeland.  Het monument van Stonehenge bestaat uit een buitenring van verticale stenen die in een cirkel staan. Dit historische monument staat ook sinds 1986 op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Er komen tot de dag van vandaag nog mensen van over de hele wereld om midzomer te ervaren bij Stonehenge.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: