Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

De betekenis van de Nieuwe Leerweg

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

De Nieuwe Leerweg staat voor de geplande vernieuwing in het vmbo. Vanaf 2024 zullen de gemengde leerweg en theoretische leerweg worden samengevoegd tot de Nieuwe Leerweg. Deze nieuwe stroming binnen het vmbo zal bestaan uit een praktijkgericht programma en zal voor een verschuiving zorgen van het aanleren van kennis en vaardigheden naar meer ervaringsgericht en oplossend denken en leren. Wil je meer weten over de Nieuwe Leerweg? Lees dan snel verder voor meer informatie over dit onderwerp!

Doel van de Nieuwe Leerweg 

De betekenis van de nieuwe leerweg is denken door te doen. Met praktijkgerichte programma’s gaan leerlingen aan de slag met echte opdrachten van bedrijven en organisaties in de regio. Op deze manier doen de leerlingen werkervaring op in verschillende werkvelden, bijvoorbeeld in de zorg of ICT. Het gaat er dan ook om bij deze methode dat de leerlingen zich ontwikkelen door echt dingen te gaan doen in de praktijk en niet door alleen maar in de schoolbanken te zitten, zo krijgen ze een helder beeld van de echte wereld buiten de schoolpoort en ontdekken ze waar ze goed in zijn. Tijdens de praktijkgerichte programma’s ontwikkelen de leerlingen verschillende vaardigheden, als samenwerken, plannen, organiseren, onderzoeken en presenteren. Deze algemene en praktische vaardigheden bereiden de leerlingen voor op een doorstroom naar het vervolgonderwijs. Op deze manier neemt het aantal voortijdig schoolverlaters af en vinden leerlingen een passende vervolgopleiding. 

Hulp voor docenten 

Het invoeren van een nieuwe methode gaat niet zonder slag of stoot. In 2020 is er een pilot gestart met 136 scholen door heel Nederland. Door middel van deze pilot kunnen middelbare scholen deze nieuwe manier van lesgeven testen. Het is belangrijk dat de docenten die met de Nieuwe Leerweg aan de slag gaan, hierbij voldoende ondersteuning ontvangen. Het praktijkgerichte programma vraagt namelijk nieuwe kennis en vaardigheden van docenten. Om scholen ondersteuning te bieden bij de invoering van de praktijkgerichte programma’s is een basis- en verdiepingsmodule ontwikkeld. Deze modules kunnen worden aangevraagd door docenten die zich graag willen verdiepen in de toekomst van het vmbo.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: