Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

De betekenis van de Heup-lendenspier

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
5
(1)

De Heup-lendenspier is een spier die zich onderaan de onderrug bevindt. De Latijnse benaming voor deze spier is iliopsoas. De spier loopt van halverwege de rug tot onder de heup door. Door deze twee punten met elkaar te verbinden wordt het voor de mens mogelijk om het heupgewricht te buigen en het bovenbeen te draaien. Deze spier is belangrijk voor mensen om te kunnen lopen. Door middel van een slijmlaag beweegt de spier. Deze slijmlaag zorgt er bovendien ook voor dat spieren over elkaar kunnen bewegen. Daarbij speelt het slijm een cruciale rol in het beperken van de wrijving die ontstaat tijdens het bewegen.

Ontsteking slijm van Heup-lendenspier

Een veel voorkomende klacht is te wijten aan een ontsteking van het slijm van de Heup-lendenspier. Net als op veel andere plekken in het lichaam kan het gebeuren dat de slijmklier ontstoken raakt. Het gevolg van een ontsteking is dat er een gevoel van pijn ontstaat rondom de ontsteking. Voor de Heup-lendenspier geldt dat deze ontsteking aan kan voelen als pijn aan de lies. Een ander veel voorkomende gevolg van een ontstoken slijmklier van de Heup-lendenspier is pijn aan de onderrug. Om ervoor de zorgen dat deze ontsteking wordt verholpen is het belangrijk om oefeningen te doen. Door een fysio te bezoeken kan er een advies worden gegeven over welke oefeningen het meeste effect zullen hebben. Dit zorgt ervoor dat de periode waarin men last heeft van deze hevige pijnen enorm wordt verkort.

Andere pijnen door ten gevolge van problemen met de Heup-lendenspier

Naast een ontsteking van een slijmklier zijn er ook nog andere pijnen die kunnen ontstaan. Een van deze pijnen is de snapping hip. Dit houdt in dat de spier over een bot schuift en vervolgens van het bot afschiet. Dit voelt aan als een klap. Voor personen die last hebben van een overgevoelige Heup-lendenspier voelt deze klap zeer pijnlijk aan.

Hoe ontstaan problemen aan de Heup-lendenspier?

De pijnen aan de Heup-lendenspier ontstaan meestal niet vanuit het niets. In bijna alle geval valt de oorzaak te wijten aan een aantal mogelijkheden. Zo kunnen de pijnen bijvoorbeeld ontstaan door een acuut trauma, overbelasting of reumatoïde artritis. Met name overbelasting is een vorm die steeds vaker voorkomt. Mensen tillen zware voorwerpen verkeerd of sporten niet goed of te intensief. Het is tegenwoordig een trend om naar de sportschool te gaan en een perfect lichaam te hebben. Mensen beginnen zonder rustig op te bouwen aan een zware training in de hoop zo snel mogelijk dat perfecte lichaam te krijgen. Deze versnelling in het proces zorgt in veel gevallen voor blessures. Een van de blessures die men op kan lopen is dus pijn aan de Heup-lendenspier door een te hoge belasting.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Stemmen telling: 1

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: