Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden

De betekenis van bakkebaard 

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Een bakkebaard is dat stuk baardhaar voor de oren, op of langs de wangen. In de volksmond noemt men een bakkebaard voor de gein ook wel eens tochtlatje. Het baardhaar loopt normaal gesproken vanaf de kaaklijn naar de haargrens boven de oren. Soms groeit het zelfs door tot aan de bovenkant van de hals en heel soms ook bij de nek. Met name zwartharige mannen hebben dit soms.  

Etymologie van bakkebaard 

Het woord bakkebaard is in Nederland vermoedelijk rond de 18e eeuw ontstaan. We hebben dit woord overgenomen van de Duitsers. Het woord bakkenbaard is namelijk afgeleid van het Duitse woord ‘Backenbart’. Het woord ‘Back’ betekent kinnebak, wang. Het woord ‘bart’ betekent baard.  

Bakkenbaarden in de dierenwereld 

Niet alleen mensen hebben bakkebaarden. Sommige dieren hebben ook haargroei op de wangen, die lijkt op een bakkebaard. Zo heb je bijvoorbeeld de grijskopmaki, de moerasmeerkat, de bruine kapucijnaap en het baardzwijn. Allemaal dieren die een soort haargroei hebben die op een bakkebaard lijkt. Het verschil is natuurlijk dat mensen er bewust een haartrimmer voor gebruiken. 

Haarverzorging 

Een bakkebaard goed verzorgen, is vaak meer werk dan men denkt. Je hebt niet alleen een goede baardtrimmer nodig. Baardhaar moet ook goed schoon worden gehouden. Zo bestaat er onder andere speciale baardhaarshampoo, baardolie, baardbalsem en baardwax. Met baardbalsem en baardwax kun je de bakkebaarden desgewenst wat meer in model brengen. 

Opa bakkebaard 

Er is zelfs een kinderliedje gemaakt over een bakkebaard. Wellicht ken je het wel. Het begint met: ‘Opa Bakkebaard had een huisje. En in dat huisje daar is het goed.’ Het is geschreven door tekstdichter en componist Herman Broekhuizen.  

Populariteit van de bakkebaard 

Je ziet in de geschiedenis de bakkebaard in verschillende tijdsdelen naar voren komen. Zo was de bakkebaard behoorlijk populair in de 19e eeuw, te zien aan de foto’s en schilderijen uit die tijd. In 1900 kreeg de snor of het geheel geschoren gezicht aan voorkeur. Vervolgens duur het tot de jaren 50, voor de bakkebaard weer in opkomst kwam. Dit duurde tot aan het einde van jaren 80. Dit kwam mede door de invloed van de popcultuur. De meest beroemde man met een bakkebaard? Dat is wellicht toch wel Elvis Presley.

 

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Overig
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen
Jouw advertentie hier?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: