Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

Betekenis van WA beperkt casco

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Iedereen die in Nederland een auto in het bezit heeft dient deze te verzekeren. Dit is een wettelijke verzekering en wordt ook wel wettelijke aansprakelijkheid (WA) genoemd. Deze WA verzekering is in het leven geroepen om slachtoffers te beschermen. Wanneer een verzekerde schade maakt aan een ander voertuig, dan is de eigenaar van dit voertuig zeker dat de schade gedekt is. Degene die een auto bestuurt zonder deze verplichte autoverzekering is strafbaar en kan ernstige gevolgen ondervinden. Een onverzekerd voertuig zal niet gedekt zijn, waardoor de bestuurder de schade, veroorzaakt bij de andere partij zelf zal moeten betalen. De verzekerde is er dus zeker van dat wanneer hij onder normale omstandigheden schade veroorzaakt, zijn verzekering de schade vergoedt aan de tegenpartij. Anders is het betreffende de eigen schade. De WA autoverzekering zal normaliter de schade die de verzekerde zelf heeft niet vergoeden. Daarvoor moet de verzekerde zich bijverzekeren.

Wat is de WA beperkt casco verzekering?

De WA verzekering is verplicht voor iedere bestuurder. Daarnaast kan de verzekerde vrijwillig zijn dekking uitbreiden met een aanvullende verzekering. Er zijn hiervoor twee dekkingen beschikbaar, de WA beperkt casco en de all risk. Bij all risk, zal zowel de schade aan de tegenpartij als ook de schade die de verzekerde zelf ondervindt gedekt zijn. Dit is de meest complete dekking. De WA beperkt casco vergoedt ook een bepaalde schade van de verzekerde zelf, maar niet alles. Hierdoor ben je als eigenaar van een voertuig wat zekerder, dat bepaalde schade aan zijn eigen voertuig toch nog vergoedt wordt. Redenen om een dergelijke verzekering te kiezen, kan bijvoorbeeld zijn, wanneer hij veel op de weg is of niet veel geld achter de hand heeft om bij eventuele schade dit zelf te betalen, of een nieuw voertuig aan te schaffen.

Wat is gedekt bij WA beperkt casco?

Enkele zaken die gedekt zijn bij een WA beperkt casco autoverzekering:
• Brandschade – Wanneer de auto total loss is verklaard, dan wordt de dagwaarde van de auto uitgekeerd. Ook regelt de verzekeraar eventueel vervangend vervoer en reparatie.
• Diefstal, inbraak of joyriding – Wanneer er in je auto wordt ingebroken of je auto wordt gestolen dan vergoedt de verzekeraar de schade of eventueel de dagwaarde bij total loss.
• Ruitbreuk – Bij een sterretje of nog ernstigere glasschade zal de verzekeraar dit vergoeden.
• Botsing met dieren – Wanneer je een aanrijding met een dier krijgt, kan er grote schade ontstaan. Dit wordt gedekt en bij total loss wordt de dagwaarde uitgekeerd.
• Natuurgeweld – Hieronder valt schade aan je voertuig bij storm, hagel of overstroming. De verzekeraar vergoedt de schade of de dagwaarde wanneer de auto total loss is.

Genoemde dekking zijn over het algemeen ook van toepassing in het buitenland.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: