Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoeken

Betekenis van zorgverzekering voor studenten

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Een zorgverzekering voor studenten is een speciale verzekering die verzekeraars aanbieden voor studenten die een voltijdsopleiding volgen. De zorgverzekering wordt in 2020 duurder. Ook voor studenten. Daarom is het altijd verstandig om een goede vergelijking te maken zodat je zeker weet met welke verzekering je goed gedekt bent en dat je niet teveel betaalt.

Zorgverzekering voor studenten

Verzekeraars hebben vaak speciale verzekeringen voor studenten die een voltijds opleiding volgen in het MBO, HBO of WO en studiefinanciering krijgen van de Dienst Uitvoering Onderwijs. Deze verzekeringen zijn specifiek bedoeld voor studenten en vergoeden bijvoorbeeld een bril of lenzen, vaccinaties of zorg in het buitenland, anticonceptiemiddelen of fysiotherapie. De premie is vaak lager. Deze speciale studentenverzekeringen zijn meestal af te sluiten tot je 34e.

Zorg in 2020

In 2020 wordt de zorgverzekering duurder. De basispremie gaat maximaal met zo’n 50 euro omhoog op jaarbasis. Het verplicht eigen risico blijft wel gelijk op 385 euro. Dat betekent dat zorg uit de basisverzekering pas wordt vergoed boven dit bedrag, uitgezonderd bijvoorbeeld huisartsenbezoek, dat wel vergoed wordt. Voorgeschreven medicatie valt wel weer onder het verplicht eigen risico. Wel heeft een verzekerde de keus om dit bedrag met maximaal 500 euro te verhogen om zo de premie juist omlaag te brengen.

Waar op letten?

Om er zeker van te zijn dat je niet teveel betaalt voor de zorgverzekering, let vooral op de aanvullende pakketten. Die kun je namelijk zo uitgebreid – of niet – maken als je zelf wil. Sport je veel en ben je nog wel eens geblesseerd? Dan wil je mogelijk fysiotherapie. Dat is deels vergoed in de basisverzekering maar hier zit vaak wel een limiet op. In een aanvullende verzekering kun je dan bijvoorbeeld kiezen voor een pakket met meer fysiotherapie. Aan de andere kant: aanvullende zorg waar je nooit gebruik van maakt, kun je beter uit het pakket laten. En als je alleen maar een of twee keer per jaar naar de tandarts gaat voor controle maar verder een gezond gebit hebt, neem dan geen uitgebreide tandartsverzekering. Beter is dan om te overwegen om die rekening voor een controlebezoek zelf te betalen. Vaak ben je dan goedkoper uit dan een aanvullende verzekering waar je geen gebruik van maakt en soms wel 100 euro per jaar extra voor betaalt. Wat verder ook meetelt in de premie is de vrije zorgkeuze. Dit betekent dat je zelf een zorgverlener kiest die niet per se een contract heeft met jouw zorgverzekeraar. Stel dat jouw zorgverzekeraar een afspraak heeft met een fysiotherapeut 20 kilometer van jouw woonplaats maar jij liever naar die ene fysiotherapeut om de hoek gaat? Dan kun je met vrije zorgkeuze bij deze fysiotherapeut, die veel dichterbij zit, terecht.

Zorgverzekering vergelijken

Als je er zeker van wil zijn dat je een verzekering afsluit die past bij jouw situatie, maak dan online een vergelijking. Dan weet je zeker dat je de juiste zorgdekking hebt tegen de juiste prijs. Check daarnaast ook of je recht hebt op zorgtoeslag. Die gaat voor alleenstaanden in 2020 namelijk omhoog met maximaal 67 euro, afhankelijk van jouw inkomen.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: