Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden

Betekenis van zorginnovatie

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Zorginnovatie betekent de vernieuwing van processen, dienstverlening, producten en diensten binnen de zorg. De vernieuwing moet ervoor zorgen dat patiënten sneller herstellen, efficiënter en/of beter worden verzorgd. Zorginnovatie is een proces van verbeteringen dat continu plaatsvindt. Zo veranderd de wereld constant en daarmee dus ook de vraag naar zorg. De technologieën moeten dus worden ingezet om de veranderende vraag naar zorg te kunnen beantwoorden. Technologieën staan op zichzelf of werken in het verlengde van de zorgverlener. Het gebruik robots, 3D-printers en VR in de zorg zal naar alle waarschijnlijk in de toekomst de standaard worden.

Zorgrobots

De zorgrobots doen nu al een intreden in de zorg. De zorgrobots kunnen voor verschillende werkzaamheden worden ingezet. De robots ondersteunen in het werk van de huidige zorgprofessionals of werken zelfs volledig zelfstandig. De zelfstandige zorgrobots nemen taken uit het takenpakket van de zorgprofessional over. Een voorbeeld van een zorgrobot die zelfstandig werkt, is de robot die gezelschap houdt en reminders geeft aan ouderen. Deze ouderen zijn woonachtig in een verpleeghuis of wonen zelf nog thuis. De robot geeft dan aan wanneer de patiënt zijn of haar medicatie dient te nemen. Daarnaast kan deze robot worden ingezet om met ouderen te praten. Zo kunnen ouderen iets zeggen tegen de robot waarna deze antwoord. De robot kan ook boodschappen uitspreken die zijn in gesproken door familieleden. Dit is handig wanneer iemand wil aangeven dat hij of zij morgen op bezoek komt.

3D-printen en de zorg

Naast zorgrobots is een andere technologische vernieuwing de toepassing van de 3D-printer. Een 3D-printer kan worden ingezet voor het maken van onderdelen voor medische apparatuur. Daarbij komt dat door de 3D-technologie deze onderdelen verder gepersonaliseerd kunnen worden. Dit draagt bij aan een betere zorgverlening. Het voordeel hiervan is dat de kosten van deze onderdelen afnemen. Zorg wordt hierdoor betaalbaarder en bovendien ook beter. Een voordeel van 3D-printers in de zorg is dat deze botten, gewrichten en organen na kunnen maken. Dit geheel volgens het DNA van patiënt. Zo is inmiddels het eerste geprinte hart geplaatst bij een mens. Het voordeel hiervan is dat er veel minder orgaandonoren nodig zijn.

VR technologie toepasbaar in de zorg

Een derde technologische vernieuwing is de toepassing van VR-technologie in de zorg. Zo kan VR ingezet worden om een patiënt die last heeft van angsten geholpen worden. Dit wordt ook wel exposure-therapie genoemd. Daarnaast kunnen chirurgen VR gebruiken om op afstand iemand te opereren. Dit is ideaal wanneer het gaat op een specialisatie waarvoor men normaal naar het buitenland zou moeten gaan. Een ander voordeel van VR is dat het kan worden ingezet voor trainingsdoeleinden. Levensechte situaties kunnen op deze manier worden nagespeeld met levensechte beelden. Zo draagt VR-technologie bij aan de zorg van de toekomst!

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Gezondheid
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen
Jouw advertentie hier?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: