Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

Betekenis van zombie

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
5
(2)

Wat is een zombie?

Een zombie is een ondood wezen met een gereanimeerd menselijk lichaam, dat gewoonlijk in sciencefiction- of griezelverhalen wordt afgebeeld als besmettelijk voor de levenden door een beet en alleen kwetsbaar voor ernstig hoofdletsel.

Hoe ontstaat een zombie?

Volgens de popcultuur en de folklore is een zombie meestal ofwel een tot leven gewekt lijk met een niet te verzadigen eetlust, ofwel iemand die gebeten is door een andere zombie die besmet is met een “zombie-virus”.

Beeltenis

Zombies worden meestal afgeschilderd als sterke maar robotachtige wezens met rottend vlees. Hun enige missie is zich te voeden. Gesprekken voeren doen ze meestal niet (hoewel sommigen wel een beetje kunnen knorren). Veel mensen vinden het leuk om tijdens Halloween en Carnaval als zombie verkleed te gaan. Tip: bekijk hier zombie merchandise.

Oorsprong van Zombies

De oude Grieken waren wellicht de eerste beschaving die geterroriseerd werd door een angst voor de ondoden. Archeologen hebben veel oude graven blootgelegd met skeletten die vastgepind waren met stenen en andere zware voorwerpen, vermoedelijk om te voorkomen dat de dode lichamen zouden reanimeren.

Zombiefolklore bestaat al eeuwen in Haïti, mogelijk vanaf de 17e eeuw toen West-Afrikaanse slaven werden aangevoerd om op de suikerrietplantages van Haïti te werken. Door de wrede omstandigheden verlangden de slaven naar vrijheid ontstond het idee dat men als een soort zombies aan het werk werd gezet.

Ze verschenen in de filmwereld rond dezelfde tijd als hun Frankenstein en Dracula, met de release van White Zombie in 1932.

Maar pas in 1968 kregen zombies een eigen cultstatus met de release van Night of the Living Dead, geregisseerd door George Romero. In de daaropvolgende 15 jaar regisseerde Romero nog twee zombiefilms, Dawn of the Dead en Day of the Dead. Naarmate de technologie van de speciale effecten met elke film verbeterde, zagen de zombies er gruwelijker en realistischer uit.

De serie The Walking Dead en haar spin-offs heeft zombies (of Walkers genoemd in de serie) razendpopulair gemaakt.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Stemmen telling: 2

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: