Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

Betekenis van zero waste

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
5
(1)

Zero waste, Engels voor geen afval. Verminderen, hergebruiken en recyclen. Dat zijn de kernwaarden van de duurzaamheidsbeweging en op sommige plekken al een groot succes! Om ervoor te zorgen dat er geen afval op stortplaatsen, verbrandingsovens of de oceaan wordt gedumpt, moeten we stoppen met het verkeerd beheren van plastic. Momenteel wordt er slechts 9% van gerecycled. In een nul-afval systeem wordt materiaal hergebruikt tot het optimale consumptieniveau en wordt er niets onnodig verspild.

Definitie van zero waste

De definitie die door de Zero Waste International Alliance (ZWIA) voor de term ‘zero waste’ wordt gehanteerd luidt als volgt:

“Zero Waste: Het behoud van alle hulpbronnen door middel van verantwoorde productie, consumptie, hergebruik en terugwinning van alle producten, verpakkingen en materialen, zonder deze te verbranden, en zonder lozingen in land, water of lucht die een bedreiging vormen voor het milieu of de volksgezondheid.”

Zero waste betekent een systeem creëren waar helemaal geen afval is. Dit gebeurt in de vorm van het voorkomen van alle vormen van afval, in plaats van het te beheren nadat het is ontstaan. De ambitie is om alle vormen van afvalverwijdering aan het einde van de keten te elimineren. Zero waste is meer dan alleen verminderen, hergebruiken en recyclen. Het richt zich op het herstructureren van productie en distributie om verspilling te minimaliseren.

Hoe veranderen we naar een zero waste samenleving?

Het is waarschijnlijk dat overheidsregulering nodig zal zijn om verschillende industrieën aan te moedigen keuzes te maken over product- en verpakkingsontwerp, productieprocessen en materiaalkeuze. Dit komt omdat de industrie momenteel hun artikelen kiest op basis van alleen de kosten, zonder rekening te houden met de impact die ze kunnen hebben op onze ecologie. Toch zijn er al producenten die inspelen op de zero waste trend/filosofie. Zo zijn er zero waste zakjes die gemaakt zijn van hergebruikt materiaal en vaker gebruikt kunnen worden.

Voorstanders zeggen dat het verminderen van afval kan helpen de vervuiling te verminderen en de kosten te verlagen, vanwege de verminderde behoefte aan grondstoffen.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Stemmen telling: 1

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: