Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden

Betekenis van woke

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
2.5
(4)

De term “woke” heeft zijn weg gevonden naar het gangbare vocabulaire, maar velen zijn nog steeds onzeker over de betekenis achter het woord.

Omdat taal verandert en blijft evolueren, is het niet ongebruikelijk dat een woord of uitdrukking zijn weg vindt naar de mainstream en velen in verwarring brengt over de werkelijke betekenis ervan. Een woord dat de laatste jaren steeds vaker wordt gebruikt is “woke”.

Maar wat betekent “woke”? Dit is alles wat je moet weten. Lees nu alles wat je erover kunt te weten komen.

Wat betekent Woke?

De oude betekenis van het woord definieert woke als simpelweg de “verleden tijd van wakker worden”, zoals in wakker worden, of wakker worden.

In moderne zin is de betekenis van het woord veel veranderd, en in 2017 werd de nieuwe betekenis van het woord woke officieel toegevoegd aan het woordenboek.

Door Merriam-Webster omschreven als straattaal, het woordenboek geeft aan: “Bewust van en actief attent op belangrijke feiten en kwesties (vooral kwesties van raciale en sociale rechtvaardigheid).”

Woke verwijst tegenwoordig naar bewust zijn of goed geïnformeerd zijn in politieke of culturele zin, vooral met betrekking tot kwesties rond gemarginaliseerde gemeenschappen – het beschrijft iemand die “wakker geworden” is voor kwesties van sociale onrechtvaardigheid.

Merriam-Webster zegt: “Wakker blijven werd een waakwoord in delen van de zwarte gemeenschap voor degenen die zelfbewust waren, het dominante paradigma in twijfel trokken en streefden naar iets beters.”

Oorsprong van het woord Woke

Het vroegste gebruik van woke in deze politiek bewuste zin is terug te voeren op een artikel in de New York Times Magazine uit 1962, geschreven door William Melvin Kelley, getiteld If You’re Woke You Dig It.

Het gebruik van het woord bereikte de mainstream vernacular toen de Black Lives Matter-beweging de hashtag #staywoke gebruikte na de moord op Michael Brown in Ferguson, Missouri door de politie in 2014.

Het woord woke raakte verstrengeld met de Black Lives Matter-beweging; in plaats van slechts een woord dat duidde op het bewustzijn van onrechtvaardigheid of raciale spanning, werd het een woord van actie. Activisten waren woke en riepen anderen op woke te blijven.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 2.5 / 5. Stemmen telling: 4

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Overig
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen
Jouw advertentie hier?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: