Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

Betekenis van wildkamperen

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Nederlanders houden van kamperen. Dat zie je ieder jaar terug op campings over heel Europa. Je boekt een plek op een camping en krijgt dan een aangewezen plaats waar je mag overnachten. Toch is er ook een vorm van kamperen die in bijna heel Europa verboden is. Deze vorm heet wildkamperen.

Wildkamperen is een vorm van kamperen op niet daarvoor aangewezen locaties. Als je maar voor één nacht doet overnachten, dan noemen we dit meestal wildbivakkeren. Het feit dat wildkamperen in veel Europese landen verboden is heeft te maken met overlast. Vaak laten mensen namelijk hun rotzooi achter in de natuur, wat slecht is voor het milieu. Er zijn slechts 4 landen in Europa waar wildkamperen is toegestaan op grond van allemans recht. Deze landen zijn Noorwegen, Zweden, Finland en Schotland. Allemans recht betekent dat je het recht hebt om particuliere grond te betreden om van de vrije natuur te kunnen genieten. Er gelden natuurlijk wel een aantal voorwaarden. Zo is een open vuur meestal niet toegestaan en dien je al je rotzooi op te ruimen.

Wildkamperen in de praktijk

Als je van plan bent om te gaan wildkamperen, dan moet je als eerste een goede plek uitzoeken. Het beste kun je een redelijk beschutte plek uitzoeken. Zo heb je het minste last van regen en wind. Zorg er daarnaast voor dat je niet in de buurt van een wandelpad of weg gaat kamperen. Anders kun je niet echt tot rust komen in de natuur.

Eenmaal je plekje gevonden is het tijd om je onderkomen op te gaan zetten. Je kunt gebruik maken van een tent, een autodaktent of gewoon met een slaapzak en kussen op de grond gaan liggen. Waar je voorkeur ook bij ligt, het gaat om de ervaring van het verblijven in de natuur.

Voor het drinken is het handig om een klein koelboxje mee te nemen. Zo blijft het langer houdbaar en heb je altijd koud drinken tot je beschikking. Met eten voorbereiden doe je er goed aan om voorzichtig te zijn. Als je gebruikt maakt van een brander, graaf deze dan gedeeltelijk in de grond. Het kan dan niet omvallen en er is minder kans op brandgevaar. Ook zal de wind dan bijna geen effect hebben op de vlammen.

Let bij wildkamperen goed op onbekende planten en check regelmatig op tekenbeten. Vooral als je op de grond slaapt is de kans groter dat je door iets geprikt of gestoken wordt. Een autodaktent is dan weer de idealere optie.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: