Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoeken

Betekenis van wegwerpluier

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Van dierenvellen naar wegwerpluier. De luiertas zit vol met wegwerpexemplaren. Kant en klare luiers met klittenband of compleet voorgevormde luierbroekjes. Heel gewoon. Of toch niet?

Niet als we helemaal teruggaan in de tijd, naar wat ouders hun jongste kinderen aantrokken en wat als een luier beschouwd kan worden. De Romeinen schijnen grote bladeren in dierenvellen te hebben gewikkeld om deze bij hun baby’s om te binden. De Inuit grepen naar mos en zeeleeuwvellen.

De echte voorloper van de moderne luier komen we pas rond de achttiende eeuw tegen. Dan treffen we linnen of katoenen stukken stof die op een bepaalde manier gevouwen worden en bij de jongsten worden omgebonden. De latere uitvinding van de veiligheidsspeld brengt al iets meer comfort. Nu kan immers dat stuk stof nog wat beter gevormd en vastgezet worden.

Het schoonmaken ervan is natuurlijk een belangrijk aspect. Met de hygiëne wordt het lange tijd niet zo nauw genomen. Het is dan ook geen gemakkelijke klus om al die poep-en piesluiers te wassen. Als er meer aandacht voor de hygiëne komt, is de luier ook aan de beurt. Die wordt vanaf dan echt uitgekookt om zoveel mogelijk bacteriën te doden. Dat houdt stand tot aan de jaren vijftig van de vorige eeuw.

Het is een moeder die de luier van parachutestof uitvindt

Het kan niet anders dan dat het een moeder is die een nieuwe uitvinding doet als het om de luier gaat. De Amerikaanse Marion Donovan bedenkt dat een luier van parachutestof de remedie kan zijn tegen doorlekkende luiers na een lange nacht. De luier kan erna gewoon worden weggegooid. Nog weer later weet ze er drukknopjes op te maken waardoor de pasvorm en het sluiten ervan nog makkelijker gaan.

Absorberend papier en elastiek worden door fabrikanten toegepast om deze luier nog verder te ontwikkelen en sinds de jaren zestig zijn ze te koop. De wegwerpluier is een hit. Comfortabel en makkelijk mee te nemen, ook in een heuptas heren. Voor vrouwen en zeker voor mannen is bovendien het voordeel dat zo’n luier makkelijker om te binden is.

Welke luiers neem je mee in de anti diefstsal rugzak?

Inmiddels is er ook tegenstand omdat met de wegwerpluier de afvalberg behoorlijk stijgt. Alternatieven als wasbare broekjes en zelfs de katoenen hydrofiele luier doen hun intrede bij ouders die er bewuster mee om willen gaan. Maar of tijdens de vakantie katoenen luiers in een anti diefstal rugzak hun dienst bewijzen is natuurlijk maar de vraag. Waar was je die uit? We zijn zo gewend aan wegwerp en gemak, dat het nog een hele uitdaging wordt om die afvalberg te verkleinen.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: