Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

Betekenis van waxen

Inhoudsopgave

Leestijd: 3 minuten
4.7
(3)

Waxen is een methode om ongewenst haar op jouw lichaam te verwijderen. Dit wordt gedaan door een warme of koude wax op het lichaam te smeren. Dit wordt vaak met een strip gedaan. Vervolgens zal de wax stollen en kan het plakkaat ervan af worden getrokken. Met het er af trekken van de wax worden de haren meegenomen. Hiermee kan je verwijder je in een korte tijd veel haartjes.

In dit artikel zullen we het hoofdzakelijk hebben over het waxen van het lichaam. Waxen kan namelijk ook worden gedaan bij een auto. Bij een auto breng je geen laag wax aan om haren te verwijderen, maar om een beschermlaag te creëren tegen de zon en vuil. Ook zorgt het ervoor dat de auto meer zal glimmen na een waxbeurt.

Geschiedenis van waxen

Waxen is van alle tijden. Al in het oude Egypte werd er een soort van wax gebruikt voor het weghalen van haren op het lichaam. Er werd toen voornamelijk gebruik gemaakt van bijenwax of van een combinatie van honing en olie. Ook in het oude Griekenland, het Perzische Rijk, het oude Arabië en bij de Romeinen werden haren verwijderd als teken van reinheid, schoonheid en vitaliteit (Wikipedia, 2022).

In de jaren 90 werd in de kuststeden van Brazilië het waxen van de schaamstreek steeds populairder. Dit doordat er steeds meer kleine bikini’s, microkini of G-string werden gedragen. Om te zorgen dat er niet een bos haar aan de zijkanten uitstak, werd de Brazilian Wax steeds populairder. In 1994 beleefde deze waxmethode echt zijn volledige doorbraak, door een schoonheidssalon in New York (Wikipedia, 2022).

Soorten wax

In de schoonheidssalon- en waxwereld zijn er twee bekende waxsoorten, namelijk de softwax en de hardwax. Zoals de naam al zegt zit het verschil in de hardheid van het materiaal. Hieronder zullen de begrippen verder worden uitgewerkt.

Betekenis van softwax

Softwax is een zachte warme wax die met een spatel op het lichaam wordt aangebracht. De wax wordt van het lichaam verwijderd door middel van een waxstrip. Softwax blijft smeerbaar en stolt dus niet volledig. Ook hoeft de wax niet heel warm te worden verwarmd, waardoor het op het lichaam prettig aanvoelt. Hierdoor is het beter voor mensen met een gevoelige huid.

Betekenis van hardwax

Bij hardwax stolt de wax wat meer. Hierdoor heb je geen waxstrip nodig. Het grote voordeel van hardwax is dat het zich niet of nauwelijks hecht aan de huid. Alleen de haren worden meegenomen als je de wax verwijderd. Hierdoor wordt deze wax vaak gebruikt op gevoelige delen van het lichaam, zoals gezicht, bikinilijn en oksels.

Verschil tussen waxen, epileren en harsen

Deze termen worden veel door elkaar heen gebruikt, terwijl de woorden wel een andere betekenis hebben. Wel kunnen al deze behandelingen worden uitgevoerd door een schoonheidssalon. Hierboven is al uitgelegd wat de betekenis is van waxen en hieronder zullen van de twee andere begrippen de betekenis geven.

Betekenis van epileren

Epileren is een methode waarbij je met een pincet de halen verwijderd. Dit is dus veel tijdsintensiever dan waxen, maar is wel nauwkeuriger. Als je slechts een paar haren wil verwijderen is deze methode aan te raden. Als je hele lappen met haar wilt verwijderen, ben je met deze methode jaren bezig.

Betekenis van harsen

Waar bij waxen gebruik wordt gemaakt van een wax, wordt er bij harsen gebruikt gemaakt van een hars. Hars hecht zich meer aan de huid dan wax, waardoor het minder wordt gebruikt door particulieren en bij een waxsalon. Echter is dit niet helemaal meer waar. Dit woord wordt namelijk vaak gebruikt in plaats van waxen, met een hardwax, softwax of Sugarwaxing

Voordeel van waxen

Het voordelen van waxen is dat het een relatief snelle manier is om haar op je lichaam te verwijderen. Dit kan je doen voor schoonheidsredenen, maar ook bijvoorbeeld als het haar je irriteert of dat je vaak last hebt van ingegroeide haren. Dit kan overal op je lichaam worden gedaan. Wel zullen bepaalde plekken gevoeliger zijn, dan andere plekken.

Betekenis van Brazilian Wax

Een Brazilian Wax is een waxmethode die wordt toegepast bij de schaamstreek en intieme delen van het lichaam. Af en toe wordt er een streepje haar achtergelaten in een bepaalde vorm, dit wordt wel het Braziliaanse streepje genoemd (Wikipedia, 2022). De opties hierin zijn:

  • Bikinilijn (Hierbij wordt al het haar dat zichtbaar is als je een bikini draagt verwijderd, de rest blijft wel zitten)
  • Driehoekje (Al het haar wordt weggehaald, behalve een klein driehoekje boven de schaamlippen)
  • Valentine (Hierbij wordt er met een haar een hartfiguur gemaakt, boven de schaamlippen)
  • Streepje (Wordt ook wel een landingsbaan genoemd en is een kleine streep van haar dat niet wordt weggehaald net boven de schaamlippen)
  • Hollywood (Hierbij wordt al het schaamhaar weggehaald, dit wordt ook wel een full wax genoemd)

Wax zelf uitvoeren of bij een waxsalon?

Het is mogelijk om jezelf te waxen, alleen is het aan te raden om hiervoor naar een schoonheidssalon te gaan. Zij hebben hiervoor meer ervaring en weten precies waar ze op moeten letten. Ook kunnen ze de juiste wax kiezen, zodat je jezelf geen pijn doet. Mocht je interesse hebben in waxen, laat je dat eerst goed informeren in een bedrijf dat hierin gespecialiseerd is.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 4.7 / 5. Stemmen telling: 3

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: