Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoeken

Betekenis van vrij op naam kopen

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Wat betekent “vrij op naam kopen” in de onroerend goed markt? Wanneer je een woning koopt, betaal je altijd meer dan alleen de overeengekomen prijs. Je betaalt niet alleen voor het bouwwerk, maar ook de grond waar het op staat.  Als je vrij op naam koopt, betaal je geen extra overdrachtskosten aan de verkopende partij. Deze term wordt vaak gebruikt bij nieuwbouwwoningen. Kosten die je bij vrij op naam niet hoeft te betalen zijn:

  • Kosten aan de notaris om jou als eigenaar in te schrijven bij het Kadaster
  • Overdrachtsbelasting
  • Kosten aan de notaris voor een leveringsakte

Verschil tussen huis vrij op naam en kosten koper

Bij kosten koper zijn de bijkomende kosten voor de rekening van de koper. Vaak is dit het geval bij bestaande bouw. De meeste nieuwbouw is bijna altijd vrij op naam. Omdat jij de eerste eigenaar bent, betaal je niet 2% overdrachtsbelasting, maar betaal je in plaats daarvan wel 21% btw over jouw nieuwbouwwoning. Het bedrag is dus verrekend in de koopprijs. Soms worden bestaande woningen ook te koop gezet onder v.o.n. Dat houdt in dat de verkopende partij de kosten voor de overdracht en eventuele overdrachtsbelasting voor zijn tekening neemt. Dit maakt de woning aantrekkelijker.

Bijkomende kosten huis vrij op naam kopen

Wanneer je een nieuwbouwwoning vrij op naam koopt, maar wel afwijkt van het standaard bouwplan, kunnen er kosten meegerekend worden voor het meerwerk en kun je te maken krijgen met bouwrente. Tevens kun je normale verbouwingskosten verwachten, zoals schilder- of stucwerk.

Hoe betaal je de bijkomende kosten?

Als je een huis koopt is het belangrijk dat je eigen geld kunt inleggen. Sinds 2018 kun je namelijk nog maar 100% van de woningwaarde lenen. Wanneer je bestaande bouw vrij op naam koopt, dan wordt voor de berekening van je hypotheek 97% van de koopsom vrij op naam genomen.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: