Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

Betekenis van vochtbalans

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Vochtbalans is de balans tussen de hoeveelheid vocht die je binnenkrijgt en de hoeveelheid vocht die je uitscheidt. Vocht krijgen we binnen door drinken van koffie, thee, water en frisdranken, maar ook door het eten van fruit en andere eetwaren die vocht bevatten. Vocht verliezen we door urineren, ontlasting, ademhaling en transpireren. Hoe wordt de vochtbalans berekend en hoe belangrijk is een goede vochtbalans?

Waarom is vocht belangrijk?

Voldoende vocht in je lichaam is belangrijk om alle organen goed te laten functioneren en dat je je prettig voelt. Daarom is het ook belangrijk dat mensen op een dag voldoende eten en drinken. Drinken is dan misschien nog belangrijker., want dit is de beste en snelste methode om vocht te absorberen. Houdt er wel rekening mee dat jouw nieren 0,7 tot 1 liter vocht per uur kunnen verwerken, dus te veel water (of andere dranken) drinken is niet goed voor je lijf en het kan zelfs gevaarlijk zijn!

Hoe wordt de vochtbalans berekend?

Het vochtbalans wordt berekend op basis van 24 uur en de hoeveelheid vocht die je binnenkrijgt en uitscheidt. Deze waarden moeten gelijk zijn. Wanneer hier een significant verschil in zit spreken we over een disbalans. Dat gevolgen kan hebben voor je gemoedstoestand, maar ook medische klachten kan veroorzaken. Dit geldt voor zowel te veel als te weinig vocht in het lichaam. Te veel vocht in het lichaam kan veroorzaakt worden door dat je te veel eet of drinkt en te weinig vocht kan een gevolg zijn van bijvoorbeeld braken, diarree of te weinig eten en drinken.

Hoe weet ik dat ik te veel of te weinig vocht heb?

Wanneer je te veel vocht in het lichaam hebt is dat vrij eenvoudig te herkennen. Opgezwollen enkels en handen kunnen een symptoom van te veel vocht in het lichaam zijn, maar ook hoofdpijn kan een signaal zijn. Bij te weinig vocht kunnen eveneens medische klachten, zoals misselijkheid en braken ontstaan. Je kunt het ook herkennen aan de huid. Huid is elastisch en veert netjes terug als je het beetpakt. Wanneer de huid blijft staan is dit vaak een signaal van een tekort aan vocht.

Hoe houdt je jouw vochtbalans op pijl?

In de basis wordt het geadviseerd om 1,5 tot 2 liter water per dag te drinken. Met water bedoelen wij niet alleen water, maar alle dranken. Dus ook koffie, thee, frisdranken, melk en overige dranken tellen mee. Maar hoe je meet je dat? Het is geen doen om continu te letten op hoeveel vocht je binnenkrijgt, maar je kan bijvoorbeeld wel een bidon kopen en met jezelf afspreken hoe vaak je de bidon op een dag leeg moet drinken om aan die 1,5 tot 2 liter te komen. Bidons heb je in alle vormen en maten en je kunt zelfs een bidon met opdruk kopen. Dat is ook wel handig als je de bidon bijvoorbeeld in een kantooromgeving gebruikt en wilt personaliseren.

Niet zeker, bel een huisarts

Ben je niet zeker van het feit of je te veel of te weinig vocht in het lichaam hebt en wil je dat eens laten checken? Raadpleeg dan een huisarts. Zeker wanneer je klachten hebt en bang bent voor de gevolgen van te veel of te weinig vocht hebben. De huisarts kan je adviseren en helpen om weer een goede en gezonde vochtbalans in het lichaam te realiseren.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: