Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden

Betekenis van vlikobak 

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Volgens Google translate is een vlikobak een woord uit het Oezbeeks. Dit is een Oost-Turkse taal, de officiële taal van Oezbekistan. Er zijn maar liefst 21,5 miljoen mensen in Oezbekistan en andere landen in Centraal-Azië die deze taal spreken. In het Nederlands is een vlikobak een vikobak, volgens Google translate. Maar, als je zoekt op vikobak dan wordt er gevraagd of je vlikobak bedoelt. Behoorlijk verwarrend dus. Wat is nu een vlikobak, een vikobak of gaat het om een klikobak? 

Wat is het? 

Natuurlijk gaat het erom dat je weet wat er met een vlikobak wordt bedoeld. Een vlikobak is niets anders dan een vuilnisbak of vuilniscontainer. Dit kan dus van alles zijn. Het kan dus gaan over bijvoorbeeld:  

  • Een afvalcontainer voor bouw en sloopafval zoals bijvoorbeeld: puin, hout, metaal plastic, etc. 
  • Een afvalcontainer voor groen afval vanuit de tuin. Vaak mag trouwens een buxus niet bij het tuinafval vanwege de welbekende buxusmot.  

Er zijn dus verschillende opties als je een vlikobak huren wil. 

Het juiste afval in de juiste afvalbak of afvalcontainer is daarbij van wezenlijk belang. Momenteel is er nog veel sprake van vooraf scheiden. Als dit niet goed gebeurt dan kan het afval niet goed verwerkt worden en houd je meer niet goed te verwerken afval over. Dit zorgt voor meer afvalverbranding en voor een grotere afvalberg. Beide situaties zijn natuurlijk niet wenselijk. 

Vooraf scheiden of naderhand scheiden?

Onderzoek wijst wel uit dat naderhand scheiden wellicht een betere optie is voor de langere termijn. Voor nu zijn nog lang niet alle afvalverwerkingssystemen hierop ingesteld. Daarnaast vinden sommige mensen dit moreel niet goed. Met naderhand scheiden is er minder bewustzijn met betrekking tot het verminderen van de afvalberg. Maar, de cijfers liegen niet: naderhand scheiden is wellicht ook milieutechnisch gezien, de beste oplossing voor de langere termijn. 

Klikobak 

Wat er echter vaak wordt bedoeld is geen vlikobak, maar een klikobak. Dit zijn de containers die met name particulieren aan de straat zetten. De grijze, groene of zelfs oranje container of een blauwe container. Daarbij is de grijze container voor restafval. De groene container is voor aardappel, groente en fruit afval en wat klein groen afval vanuit de tuin. Sommige mensen hebben ook een oranje container, voor het plastic en de blauwe container is voor het papierafval.  

Kliko komt niet zoals je misschien denkt, van het woord kliekjes af. Kliko is het merk van de afvalcontainerwagens. Die zijn gemaakt door twee families: Klinkenberg en Koster. Kliko is dan ook niets anders dan een samenvoeging van deze twee namen. Men noemde deze huisvuilwagens dan ook KLIKO huisvuilwagens. 

Voor de grapjassen is er ook een witte container, voor de sneeuw. Een beetje flauw, maar het geeft wel weer dat mensen al die verschillende containers wel een beetje vermoeiend vinden.  

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Huis & DIY
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen
Jouw advertentie hier?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: