Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

Betekenis van vlakke vloer

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Heeft het woord plat dezelfde betekenis als het woord waterpas als het gaat om vloeren en, belangrijker nog, het leggen van tegels? Als we in verschillende woordenboeken kijken, kunnen vlak en waterpas bijna dezelfde definitie hebben, wat verwarrend kan zijn als je wilt zorgen voor een egaline vloer. Ook worden deze termen nog wel eens door elkaar gebruikt, dus dat helpt natuurlijk niet. Het is daarom goed om te weten dat een vlakke vloer betekent dat het geen noemenswaardige hoge of lage punten heeft. Hierop kunnen gietvloeren in principe al gecreëerd worden. In dit artikel kun je meer lezen over een vlakke vloer, maar ook over een waterpas vloer.

Geen noemenswaardige hoge of lage plekken

In de tegelwereld betekent het woord vlak dat het oppervlak geen noemenswaardige hoge of lage plekken heeft en een gladde tegel installatie oplevert zonder lippage tussen tegelranden. Maar hoe bepalen we of de vloer vlak genoeg is en wat wordt gebruikt om dit te bepalen? In de tegelindustrie staat dit gereedschap bekend als de drie meter lange rechte rand die meestal is gemaakt van magnesium of aluminium. Het kan een L vorm zijn of een rechthoekige doos zoals hieronder weergegeven. Deze rechte rand wordt gebruikt om de vlakheid te bepalen. Als dit goed is kan vervolgens een vloer coating aangebracht worden.

Evenwijdig aan de horizon

Aan de andere kant heeft het woord waterpas een heel andere betekenis in relatie tot tegelwerk en vloeren in het algemeen. Een waterpas oppervlak moet namelijk beslist evenwijdig zijn aan het perfect horizontale vlak. Als de architect of eigenaar de tegel installatie waterpas moet stellen, moet hij de waterpas tussen de lijnen plaatsen wordt het oppervlak als niet waterpas beschouwd. Ook hiervoor kun je speciaal gereedschap gebruiken, wat een lange lat is waarin een klein onderdeel zit. Hierin zit vloeistof en een luchtbel. Deze luchtbel moet tussen de lijnen komen. Is dit het geval? De vloer is dan waterpas.

De gevaren

Hier is een waargebeurd verhaal van een tegel aannemer die zich niet realiseerde dat er een significant verschil was tussen vlak en waterpas. Het werk dat hij deed had een grote betonnen vloer die in een vreselijke staat verkeerde. Hij vertelde de architect dat hij de vloer zou egaliseren voor een bepaald bedrag. De wijzigingsopdracht werd goedgekeurd en het werk werd voltooid met een cementgebonden vloerstuk dat het geschikt maakte om tegels te ontvangen, dus het was eigenlijk alleen maar vlak en niet waterpas. De architect kwam vervolgens naar de klus met een grote waterpas en toen bleek dus dat de vloer helemaal niet waterpas was, terwijl dit eigenlijk wel de bedoeling was. De tegelzetter was er daarentegen van overtuigd dat hij de vloer vlak moest maken. Uiteindelijk moest er een gespecialiseerd bedrijf bijkomen om de vloer alsnog waterpas te laten maken voor de architect. Uiteindelijk bleek dit dan ook een zeer dure fout van de tegelzetter te zijn, want de inzet van de specialisten kostte hem maar liefst meer dan 40 duizend euro. Ken dus het verschil tussen vlak en waterpas om dit probleem te voorkomen!

Voor meer definities over vloeren, kun je een kijkje nemen over de definitie van vloerenonderhoud.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: