Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden

Betekenis van virtual reality

Inhoudsopgave

Leestijd: 3 minuten
0
(0)

De definitie van virtual reality (VR): ‘Virtual Reality is een techniek waarmee een gebruiker toetreedt tot een door een computer gegenereerde virtuele wereld. Door middel van een VR-bril kan de gebruiker toetreden tot de virtuele omgeving.’. De virtuele wereld kan zowel realistisch als fictief zijn.  

Waar virtual reality eerder voornamelijk gebruikt werd voor fictieve gaming doeleinden, heeft de techniek de laatste jaren zijn stempel gedrukt op de zakelijke industrie. In dit blog beschrijven wij een aantal zakelijke toepassingen van VR.  

1. Virtual reality (VR) training

Virtual reality training is momenteel een zakelijke toepassing die veelvuldig wordt ingezet in verschillende branches. De VR training kan voor verschillende doeleinden geïmplementeerd worden. Bedrijven kunnen gebruik maken van VR om nieuwe medewerkers in te werken of om huidige werknemers om te scholen of op te leiden.  

Het voordeel van trainingen met behulp van virtual reality is dat de trainingen inhoudelijk vrijwel op hetzelfde niveau zijn als in de praktijk. Tijd, kosten en risico’s worden bespaard en de trainingen zijn plaatsonafhankelijk. Daarnaast is het mogelijk om VR te koppelen met eigen hardware of besturingssysteem die daadwerkelijk in de praktijk gebruikt wordt. Vind je de koppeling tussen de VR-applicatie en eigen hardware interessant? Dan is deze case wellicht iets voor u.  

2. Virtual reality in het onderwijs

Een virtueel onderwijs en leeromgeving wordt gecreëerd met als doel de studenten te laten samenwerken, de lesstof op een innovatieve manier te laten begrijpen en te motiveren. Het onderwijs is langzamerhand aan het digitaliseren en virtual reality speelt hier een belangrijke rol in. Het maakt de lessen niet alleen aantrekkelijker, maar het zorgt er ook voor dat studenten zich beter ontwikkelen. 

Zo is de Politie bezig met het ontwikkelen van VR voor de Politieacademie. Zo ontwikkelen zij lessen om de studenten voor te bereiden op praktijklessen. Virtual reality wordt door de Politie in het onderwijs als ondersteunend gezien.  

3. Toepassingen in de zorg

Virtual reality wordt in de zorg vaak ingezet om het herstelproces van een patiënt te bevorderen. In het blog van Zorg van Nu wordt beschreven dat de techniek ingezet wordt met als doel afleiding, voornamelijk pijnafleiding en ontspanning. Daarnaast kan virtual reality ingezet worden om angsten, psychoses, trauma’s of fysieke ongemakken te behandelen.  

Total Reality heeft recent voor Roessingh een vr toepassing ontwikkeld. Deze game is ontwikkeld voor kinderen met motorische leerproblemen. Om de stap van fietsen in de kliniek naar fietsen op straat te verkleinen, ontwikkelden wij de Roessingh VR Fiets Game.  

4. Prototyping met een 3D model

Een prototype van een product kan worden gevisualiseerd door een 3D model te creëren van het prototype. Virtual reality maakt het bijvoorbeeld mogelijk om een ruimte te betreden om te zien hoe die efficiënt ingericht kan worden. Het grootste voordeel is de besparing van kosten en tijd. Het prototyping proces wordt een efficiënter doorlopen en fouten worden eerder aan het licht gebracht.  

De mogelijkheden zijn voor prototyping enorm. Door augmented reality in combinatie met virtual reality (mixed reality) in te zetten is het bijvoorbeeld mogelijk om door een virtuele ruimte te lopen waarbij je  om het prototype heen kan lopen. Voor meer informatie over mixed reality en prototyping, raden wij je aan om de volgende pagina te bezoeken: https://www.totalreality.nl/solutions/prototyping/ 

5. Producten presenteren in VR  

Op een beurs wordt steeds vaker gebruik gemaakt van VR. Bedrijven willen op een innovatieve manier haar product(en) presenteren aan potentiële klanten. Om een nieuwe dimensie te geven aan de klantbeleving wordt er kennis gemaakt middels virtual reality met het product. In plaats een sales manager het product te laten introduceren, kan de klant het product zelf zien en beleven.  

Total Reality heeft voor Straathof Controls een VR boot simulator ontwikkeld. Deze simulator wordt gebruikt voor trainingen, maar ook op beurzen ter demonstratie.   

6. Machines onderhouden met VR

Onderhoudsmonteurs en eindgebruikers van machines hebben veel profijt van virtual reality. Met een VR-bril, vaak in combinatie met augmented reality, kunnen handelingen handsfree uitgevoerd worden. Informatie over installaties of problemen worden gevisualiseerd op de juiste plek in een machine met behulp van mixed reality. Het is zelfs mogelijk om een expert in te laten bellen zodat hulp op afstand mogelijk is. Meer weten over onderhoud en support? Klik dan hier.  

7: VR videogame

Zij komen steeds meer bedrijven tegen die een VR video game willen. Met behulp van deze virtual reality game proberen zij hun klanten en/of medewerkers kennis te laten maken met het bedrijf. Total Reality heeft voor Topicus een VR game ontwikkeld waar potentiële, nieuwe en huidige werknemers kennis laat maken met de verschillende werkvelden waarin Topicus actief is. Daarnaast is er voor Kaak Group een VR game om een breed publiek aan te spreken. In deze game wordt het traditionele brood bakken verbonden met de geavanceerde bakkerij.  

Ook VR toepassen voor uw bedrijf?

De inzet van virtual reality voor uw bedrijf kan vele voordelen hebben en bedrijfsprocessen verbeteren op meerdere vlakken. Van VR training tot het visualiseren van een prototype in de virtuele wereld. Ben je er klaar voor? Zij leggen in 4 stappen uit hoe je kunt beginnen om VR in te zetten voor jouw bedrijf.   

 

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Techniek & Wetenschap
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen
Jouw advertentie hier?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: