Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Search

Betekenis van verticuteren

Inhoudsopgave

Leestijd: 3 minuten
0
(0)

Tijd in je tuin doorbrengen is heerlijk. Je komt lekker tot rust. Je geniet van het rijke insectenleven in je tuin. Je geniet van de gezelligheid in je tuin. En je geniet hopelijk ook van de complete inrichting in je tuin.

Heb je in je tuin voor een grasmat gekozen? Dan wil je ongetwijfeld dat deze grasmat zo lang mogelijk zo mooi mogelijk blijft. Daar kun je gelukkig zelf invloed op uitoefenen, bijvoorbeeld door het gazon te verticuteren. Het advies is om het gazon zeker in het voor- en najaar te verticuteren. Gedurende de zomer kun je dit eventueel nog een keer doen.

Maar, wat is verticuteren nou precies? Wat is het belang van verticuteren? Wat heb je nodig om te verticuteren? En waar moet je rekening mee houden bij het verticuteren van je grasmat? Dit zijn enkele veelgestelde vragen over verticuteren waarop je hieronder de antwoorden vindt.

Wat is verticuteren precies?

Gras verticuteren is een handeling waarmee je de vilt- en moslaag van het gazon verwijderd. Dit doe je met een verticuteermachine of –hark, waarmee je de toplaag van het gazon open maakt. Hiermee ben je in staat om snel al het onkruid en mos uit de toplaag te verwijderen.

De toplaag van een grasmat bestaat uit allerlei bestanddelen. Het gaat hierbij om mos en onkruid, maar ook om verteerde bladeren. Door deze laag met enige regelmaat een verticuteerhark of –machine te bewerken, geniet je van talloze voordelen. Daar lees je hieronder meer over.

Wat is het belang van verticuteren?

Er zijn meerdere redenen om je gazon regelmatig te verticuteren:

Door je gazon te verticuteren, stimuleer je de grasgroei. Als de toplaag vol met mos en onkruid zit, heeft gras weinig ruimte om te groeien. Door de toplaag te verticuteren, geef je de benodigde ruimte dus aan de grassprietjes. De sprietjes zijn hierdoor in staat om hard en gezond te groeien. Dit komt óók doordat het water, de zuurstof en de voeding tot bij de wortels van de grassprietjes kan komen.
Door je gazon te verticuteren, geniet je van een fraaie grasmat. Des te beter/harder het gras aangroeit, des te fraaier de grasmat is. Zo blijft het gras fraai groen en groeit het gras met een hoge dichtheid aan. Dit komt de uitstraling van je grasmat alleen maar ten goede.

Wat heb je nodig om te verticuteren?

Spreken de bovengenoemde voordelen je aan? Dan is het goed om te weten dat je in speciaal gereedschap moet investeren. Je kunt hierbij voor een verticuteermachine of een verticuteerhark kiezen. Met de machine geniet je van veel gemak, terwijl het bij de hark vooral op brute kracht aankomt.

Feit is dat je deze gereedschappen echt nodig hebt. Net zoals dat je tijd nodig hebt om je gazon te verticuteren. Zeker als je een groter gazon hebt, kost het verticuteren van de grasmat enige tijd. Door in het juiste gereedschap te investeren, kun je tijdsinvestering overigens wel enigszins beperken.

Tevens heb je graszaad nodig. Nadat je het gazon geverticuteerd hebt, zijn er her en der kale plekken zichtbaar. Met bijvoorbeeld het Graszaad-Herstel van Ecostyle vul je deze kale plekken perfect op. Dit komt uiteraard de uitstraling van de grasmat ook alleen maar ten goede.

Tot slot heb je een kliko nodig. Bij het verticuteren komt namelijk veel verticuteerafval vrij. Dit afval zou je – na het verticuteren – direct op moeten ruimen en weg moeten gooien in de kliko.

Wanneer moet je je gazon verticuteren?

Het advies is om het gazon sowieso twee keer in het jaar te verticuteren. Dit doe je het beste in het voorjaar en vervolgens in het najaar. Merk je gedurende de zomer op dat er toch wel weer veel mos en onkruid in het gras aanwezig is? Dan kun je uiteraard ook in de zomermaanden het gras nogmaals verticuteren.

Hoe moet je je gazon verticuteren?

Het is allereerst zaak om het gras op de juiste lengte te maaien. Wat de juiste lengte is, is afhankelijk van de periode in het jaar. Nadat je dit hebt gedaan, kun je met je verticuteerhark of –machine het gras verticuteren.

Stop hierbij de verticuteermachine of hark niet te diep in het gazon. Doe het met een maximale diepte van 5 millimeter, zodat je alleen de toplaag bewerkt. Je kunt je gazon op deze manier eerst in de lengte bewerken en vervolgens in de breedte.

Heb je dat gedaan? Dan is het tijd om het verticuteerafval op te ruimen. Nadien kun je met Graszaad-Herstel de lege plekken in het gazon netjes opvullen.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

bedsprei
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen
Jouw advertentie hier?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: