Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Search

Betekenis van verspanen

Inhoudsopgave

Leestijd: < 1 minuut
0
(0)

Wat is verspanen?

Verspanen (in het Engels Machining) is een term voor alle vormen van materiaalbewerking waarbij door middel van bepaald hand- of machinegereedschap materiaaldelen worden weggenomen en spanen ontstaan. De massa neemt af en de oorspronkelijke vorm verandert permanent in de richting van de gewenste vorm.

De meeste metalen componenten en onderdelen moeten tijdens het fabricageproces worden bewerkt. Andere materialen, zoals kunststoffen, rubbers en papierwaren, worden ook vaak vervaardigd door middel van bewerkingsprocessen.

Soorten verspaningsgereedschappen

Er zijn veel soorten bewerkingsgereedschappen, en ze kunnen alleen of in combinatie met andere gereedschappen worden gebruikt in verschillende stappen van het fabricageproces om de beoogde afmetingen en vorm te bereiken. De belangrijkste categorieën bewerkingsgereedschappen om mee te verspanen zijn:

Boorgereedschap: deze worden meestal gebruikt als afwerkingsapparatuur om eerder in het materiaal gesneden gaten te vergroten.

Snijgereedschap: apparaten zoals zagen en scharen zijn typische voorbeelden van snijgereedschap. Ze worden vaak gebruikt om materiaal met vooraf bepaalde afmetingen, zoals plaatmetaal, in een gewenste vorm te snijden.

Boorgereedschap: deze categorie bestaat uit tweesnijdende roterende apparaten die ronde gaten maken parallel aan de rotatieas.

Slijpgereedschappen: Deze instrumenten maken gebruik van een roterend wiel om een ​​fijne afwerking te verkrijgen of om lichte sneden op een werkstuk te maken.

Freesgereedschap: Een freesgereedschap maakt gebruik van een roterend snijvlak met meerdere bladen om niet-ronde gaten te maken of unieke ontwerpen uit het materiaal te snijden.

Draaigereedschappen: deze gereedschappen roteren een werkstuk om zijn as terwijl een snijgereedschap het vormt. Draaibanken zijn het meest voorkomende type draaimateriaal.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: