Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden

Betekenis van UX Design

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

User experience design, afgekort UX design of nog korter UXD, draait om het ontwerpen van een optimale gebruikerservaring. Door te testen hoe een gebruiker bepaalde websites, producten, apps, webapplicaties enz. gebruikt, word voor de UX designer duidelijk hoe een product het meest gebruiksvriendelijk vormgegeven kan worden. Er zijn een zestal ervaringen opgesteld door Amerikaanse UX designer Stephen P. Anderson die een goeie leidraad zijn voor UX design.

Zo word gesteld dat een gebruikers ervaring idealiter aan de volgend zaken moet voldoen:

Betekenisvol (meaningful)
Plezierig (pleasurable)
Gebruiksvriendelijk (convenient)
Bruikbaar (usable)
Betrouwbaar (reliable)
Functioneel/nuttig (functional/useful)

Nu we gedefinieerd wat UX design inhoud is het interessant om te gaan kijken naar wat een UX designer nu precies doet. In een notendop probeert hij of zij de gebruikerservaring te verbeteren op het gebied van websites, software, apps en games. De designer heeft daarbij niet alleen aandacht voor de visuele vormgeving, maar vooral voor de interactie tussen de gebruiker en het medium.

Maar wat doet een UX designer dan concreet?

  • Je zet testen op voor gebruikers en analyseert de gebruikerservaringen, hierbij houd je rekening met de wensen en knelpunten van de test subjecten.
  • Nadat je de resultaten van die testen hebt kun je beginnen aan een verbeteringsplan.
  • Vervolgens kom je met een concept versie met implementatie van de verbeteringen.
  • Je werkt je concept uit in prototypes, wireframes en mock-ups.
  • Verder adviseer je collega’s en externe partners op het gebied van user experience.

Om UX designer te worden kun je bijvoorbeeld Communicatie & Multimedia Design (CMD), Digitale Communicatie, Informatiekunde of dergelijke studies doen. Naast je theorie zal je dan ook veel in de praktijk leren tijdens je stage ux.

Wat is het verschil met Interaction Design?

UX design word vaak vergeleken en door elkaar gehaald met interaction design. Deze laatste is een stap concreter en gaat over het ontwerpproces zelf. De interaction designer, maakt aan de hand van de UX strategie een interactieconcept. Hierin word de ‘flow’ door een website of app bepaald. Het verschil tussen UX Design en Interaction Design is dus best duidelijk. De UX Designer onderzoekt en ontwerpt van A tot Z de beste gebruikerservaring. Daaruit ontstaat een UX strategie. Vervolgens gaat de Interaction Designer hier mee aan de slag en bedenkt een interactieconcept. De twee functies vullen elkaar aan. Heb je zelf ng geen ervaring als Interaction designer, dan kun je een gespecialiseerd webdesign bureau inschakkelen om je hierbij te ondersteunen.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Overig
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen
Jouw advertentie hier?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: