Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden

Betekenis van turnkey

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Turnkey is het concept waarbij één bedrijf het projectmanagement op zich neemt en ervoor zorgt dat de oplevering volledig operationeel is. De term wordt vaak gebruikt in nieuwbouw, maar is ook van toepassing op andere projectcontexten, zoals softwareafdelingen.

Turnkey projecten zijn vaak te vinden in de bouw. Turn-key is een Engelse term die in het Nederlands vertaald kan worden als “de sleutel op de deur”. Turnkey projecten, voornamelijk in nieuwbouwwoningen. Bij deze projecten draagt ​​de opdrachtgever de volledige bouw van de woning of ander gebouw over aan de aannemer. Klanten hoeven hier niets voor te doen. De aannemer neemt alle werkzaamheden op zich die verband houden met de bouw.

Turnkey projecten voor bouwbedrijven

Bouwbedrijven nemen veel taken en verantwoordelijkheden turnkey op zich. Het bouwbedrijf regelt de bouwvoorbereiding en de ontwerpproductie. Het architectenbureau bestudeerde ook wet- en regelgeving en bestemmingsplannen en gebruikte deze als ontwerprichtlijnen. Indien overleg met de gemeente nodig is, zorgt het bouwbedrijf hiervoor. Voor turnkey-projecten heeft het bouwbedrijf een opdracht die garant staat voor werk voor een bepaalde periode. Deze tijd is vooraf afgesproken. Het bouwbedrijf brengt de opdrachtgever alle werkzaamheden in rekening. Bouwbedrijven kunnen met een turnkey project aardig wat inkomen verdienen omdat het de opdrachtgever veel “zorg” uit handen neemt. Turnkey-projecten hoeven echter niet winstgevend te zijn. Ook voor deze projecten staan ​​de prijzen onder druk. Vaak benaderen opdrachtgevers meerdere potentiële aannemers en bieden daar offertes aan.

Verstrek kant-en-klare projecten voor klanten

Turnkey projecten zijn interessant voor opdrachtgevers omdat zij met een turnkey project al hun “focus” kunnen overdragen aan één aannemer, bijv. Hercuton. Dit zorgt er ook voor dat klanten één aanspreekpunt hebben. Bouwbedrijven kunnen verschillende onderaannemers inzetten voor turnkey-projecten, maar blijven het aanspreekpunt voor de klant. De klant kent vooraf de totale prijs van het artikel. Deze prijs is echter meestal hoger dan bij normale bouwprojecten waar de klant nog controle over heeft. De opdrachtnemer brengt deze coördinerende rol in rekening bij de opdrachtgever. Voor de opdrachtgever is het geruststellend om alles uit handen te geven aan een ervaren bouwbedrijf, aangezien de opdrachtgever niet alles hoeft uit te zoeken op het gebied van prijs, wet- en regelgeving en bestemmingsplannen. Dit bespaart klanten ook veel tijd. Klanten weten meestal van tevoren wanneer het turnkey-project wordt opgeleverd. In veel gevallen hoeven klanten alleen de sleutel om te draaien. Vandaar de naam Turnkey.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Huis & DIY
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen
Jouw advertentie hier?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: