Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden

Betekenis van tuinstijlen

Deze term wordt uitgelegd door:

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Inhoudsopgave

0
(0)

Wat is een tuinstijl?

Een tuinstijl heeft betrekking op de eigenschappen van jouw tuin. Zo kan een tuin planten en decoratie bevatten die betrekking heeft op een bepaald gebied of interessegebied. Denk maar eens aan een Japanse tuin met zorgvuldig aangeharkte kiezels of de Engelse landschapsstijl.

Tuin is naar wens in te richten

De huiselijke tuin kan bijna elke identiteit aannemen die de eigenaar wenst binnen de grenzen van klimaat, materialen en middelen. De grootte van het perceel is een van de belangrijkste factoren, die niet alleen de omvang, maar ook de aard van de weergave en het gebruik bepaalt. Beperkte ruimte in de buurt van stedelijke centra en de wens om minder tijd aan onderhoud te besteden, hebben ertoe geleid dat de moderne tuinen steeds kleiner worden. Paradoxaal genoeg gebeurt dit in een tijd waarin de verscheidenheid aan planten en hybriden nog nooit zo groot is geweest. De verstandige kleine tuinier vermijdt de verleidingen van dit feestmaal. Sommige van de aantrekkelijkste miniatuurtuinen, zoals die in Japan of in sommige westerse patiotuinen, zijn gebaseerd op een sobere eenvoud van ontwerp en inhoud, waarbij een handvol planten de ruimte krijgt om hun eigen identiteit te vinden.

In de middelgrote tot grote tuinen wordt de traditie voortgezet om het terrein voor verschillende doeleinden in te delen: een hoofdgedeelte met ornamenten om de woning te verfraaien en doorkijkjes te bieden; looppaden en zitjes voor recreatie; een moestuin; een speelruimte voor de kinderen; en hier en daar een blikvanger. Omdat de meeste tuinen gemengd zijn, is de resulterende stijl eerder een kwestie van nadruk dan van exclusieve concentratie op één aspect. Het kan nuttig zijn om de belangrijkste tuintypen kort de revue te laten passeren.

Bloementuinen

Hoewel bloementuinen in verschillende landen kunnen verschillen in de soorten planten die worden gekweekt, zijn de basisplanning en -principes vrijwel hetzelfde, of de tuinen nu formeel of informeel zijn. Bomen en struiken zijn de steunpilaren van een goed ontworpen bloementuin. Deze vaste elementen worden meestal als eerste gepland, en de ruimte voor kruidachtige planten, eenjarigen en bollen wordt daaromheen ingericht. Het aanbod van bloeiende bomen en struiken is enorm. Het is echter belangrijk dat deze planten geschikt zijn voor het gebied dat zij zullen innemen wanneer zij volwassen zijn.

Bosrijke tuinen

De informele bostuin is de natuurlijke afstammeling van de met struiken begroeide “wildernis” van vroegere tijden. De essentie van de bostuin is informaliteit en natuurlijkheid. De paden zijn eerder gebogen dan recht en zijn eerder van mulch of gras dan van bestrating. Bomen worden uitgedund om voldoende licht toe te laten, vooral in de open plekken, maar onregelmatige groepen mogen blijven staan, en elke volwassen boom met karakter kan een centraal punt zijn. De planten worden grotendeels gekozen uit de soorten die in hun land van herkomst bosbewoners zijn: rhododendron, magnolia, pieris en esdoorn onder de bomen en struiken; lelie, narcis en sneeuwklokje onder de bolgewassen; sleutelbloem, helleborus, St.-Johanneskruid, epimedium en vele andere onder de kruiden.

Rotstuinen

Rotstuinen zijn zo ontworpen dat het lijkt alsof zij een natuurlijk onderdeel zijn van een rotsachtige heuvel of helling. Als er rotsen worden toegevoegd, worden ze meestal op hun grotere randen gelegd, zoals in natuurlijke lagen. Een paar grote rotsblokken zien er meestal beter uit dan een aantal kleine rotsen. In een goed ontworpen rotstuin worden de rotsen zo geplaatst dat er verschillende standplaatsen zijn voor zonnetolerante planten, zoals rotsrozen, en voor schaduwtolerante planten, zoals primula’s, die het vaak beter doen in een koele, noordelijke standplaats. Veel kleinere vaste planten zijn beschikbaar voor het opvullen van ruimtes in verticale spleten tussen de rotswanden.

Watertuinen

De watertuin is een van de oudste vormen van tuinieren. Egyptische verslagen en afbeeldingen van gecultiveerde waterlelies dateren al van 2000 v. Chr. Ook de Japanners hebben vele eeuwen lang watertuinen aangelegd volgens hun eigen bijzondere en prachtige patronen. Veel tuinen hebben een stenen lantaarn in het midden of misschien een plat trellis-dak van blauwe regen dat zich over het water uitstrekt. In Europa en Noord-Amerika variëren de watertuinen van formele bassins met een rechthoekige of cirkelvormige omtrek, soms met fonteinen in het midden en vaak zonder planten of met slechts één of twee waterlelies (Nymphaea), tot informele bassins met een onregelmatige omtrek, beplant met waterlelies en andere waterplanten en omgeven door drassige of vochtige grond waar vochttolerante planten kunnen worden geteeld. De poel moet geschikte zuurstofplanten bevatten om het water helder te houden en eventueel uitgezette vissen te ondersteunen. De meeste waterplanten, waaronder zelfs de grote waterlelies, doen het goed in stilstaand water van 2 tot 5 meter diep. Waterlelies uit gematigde streken bloeien de hele dag, maar veel tropische en subtropische waterlelies openen hun bloemen alleen ‘s avonds.

Kruiden- en moestuinen

De meeste middeleeuwse tuinen en de eerste botanische tuinen waren grotendeels kruidentuinen met planten die voor medicinale doeleinden werden gebruikt of kruiden zoals tijm, peterselie, rozemarijn, venkel, marjolein en dille voor het savoureren van voedsel. De term kruidentuin wordt nu meestal gebruikt om een tuin met kruiden aan te duiden die voor het koken worden gebruikt, en het medicinale aspect wordt zelden in aanmerking genomen. Kruidentuinen hebben een zonnige standplaats nodig, omdat de meeste planten afkomstig zijn uit warme, droge streken.

Tuinen voor speciale doeleinden

Tuinen op daken

De moderne tendens in de architectuur naar platte daken heeft de ontwikkeling mogelijk gemaakt van aantrekkelijke daktuinen in stedelijke gebieden boven particuliere huizen en commerciële gebouwen. Deze tuinen volgen dezelfde principes als andere, behalve dat de grond minder diep is om het gewicht op het dak laag te houden, en dat daarom de grootte van de planten beperkt is. De planten staan meestal in kuipen of andere bakken, maar er zijn ook uitgebreide daktuinen gemaakt met kleine bassins en bedden. Perken met bloeiende planten zijn geschikt, en daartussen kunnen kuipen met specimenplanten staan om een gewenst effect te bereiken.

Geurende tuinen

Geur is een van de kwaliteiten die veel mensen in tuinen zeer op prijs stellen. Vooral ten behoeve van blinden zijn geurende tuinen aangelegd, waarin de geur van bladeren of bloemen het belangrijkste criterium is om een plant op te nemen. Sommige planten verspreiden een sterke geur in het volle zonlicht, en vele moeten gekneusd of gewreven worden om hun geur vrij te geven. Deze worden meestal geteeld in verhoogde bedden binnen het bereik van bezoekers.

Vlindertuinen (of voor andere dieren/insecten)

Door het plaatsen van vlinderstruiken en planten waar vlinder van houden kan je een ware oase voor vlinders creeeren. Hartstikke leuk natuurlijk! Zo kan je er ook voor kiezen om voor vogels je tuin extra aantrekkelijk te maken of welke diersoort dan ook.

Wil je graag geinspireerd worden over alle mogelijkheden? Ga dan eens langs bij een tuin inspiratie centrum of praat met een tuinarchitect over de mogelijkheden.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?