Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

Betekenis van trombose 

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Men heeft het over trombose als er een bloedvat verstopt raakt door een bloedstolsel, ook wel bloedprop genoemd. Feitelijk is een bloedprop een bloedstolsel, in het lichaam, waarvan men hinder ondervindt. Dit kan natuurlijk voor diverse problemen zorgen, waarbij sommige problemen levensgevaarlijk zijn. 

Longembolie en trombosebeen 

Als dit bloedstolsel loskomt en het komt dan terecht in de longen, dan spreekt men van een longembolie. Behalve een longembolie is een trombosebeen ook erg bekend. Bij een trombosebeen is er een bloedvat verstopt door een bloedstolsel. En, als het dan dus in de longen terecht komt, noemt men dit een longembolie. Een longembolie is levensgevaarlijk. Het is dus belangrijk om bij het vermoeden van een trombosebeen, onmiddellijk de huisarts te bellen. 

Diep veneuze trombose 

Dit is een trombose in de dieper gelegen aderen. Diep veneuze trombose kan ontstaan door verschillende oorzaken, waaronder een lange vliegreis van meer dan 6 uur en door roken. Op zich hoeft een diep veneuze trombose niet per direct levensgevaarlijk te zijn, maar het is mogelijk dat een deel van de prop wegschiet naar de longen en dan kan het een longembolie veroorzaken. 

Arteriële trombose 

Is er een bloedprop die een gehele slagader afsluit? Dan noemt men dit een arteriële trombose. Dit is zeer ernstig en kan onder andere een herseninfarct of hartinfarct veroorzaken.  

Steunkousen 

In de meeste gevallen komt trombose in een arm of been voor. Met name bij oudere mensen. De mensen krijgen van hun huisarts, als ze trombose blijken te hebben, een behandelplan. Bijna altijd zijn antistollingsmedicijnen en trombosekousen onderdeel van het behandelplan. Deze kousen noemt men ook wel compressiekousen of steunkousen.  

Antistollingsmedicijnen zijn natuurlijk logisch, het gaat immers om bloedstolsel. Antistollingsmedicijnen kunnen trouwens niet het stolsel wat er al is, doen verdwijnen. Wel kunnen ze de vorming van nieuw stolsel minimaliseren.  

Maar wat doen steunkousen nu eigenlijk? Bij trombose kan er als neveneffect ook vochtophoping ontstaan. Een trombose van een diepgelegen beenader, kan namelijk een spatader veroorzaken. Een spatader is een verwijde ader. De klepjes in de ader sluiten door die verwijding niet meer goed. Een spatader kan voor blijvende vochtophoping zorgen. Trombose kousen zorgen ervoor, dat dit vocht weer zoveel mogelijk wordt afgevoerd.

 

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: