Betekenis van timeboxing

Wat is timeboxing?

Timeboxing is een veel gebruikte term binnen productiviteit. Het is een methode om je in een vooraf bepaald tijdsvak, bijvoorbeeld van een uur, specifiek op één taak of project te richten. In dit uur probeer je al je focus naar het tijdsblok te laten gaan en je dus zo min mogelijk te laten afleiden. Tijdsblokken kun je vooraf bepalen en inplannen door ze in je agenda te noteren. Binnen timeboxing kun je twee soorten tijdsblokken van elkaar onderscheiden:

Zachte tijdsblokken: dit betekent dat je aan het eind van je tijdsblok nog af maakt waarmee je bezig bent, ook als je hierdoor langer bezig bent;

Harde tijdsblokken: dit betekent dat je direct stop als het tijdsblok is afgelopen, ook als je ergens midden in zit.

Hoewel er bij timeboxing vaak aan harde tijdsblokken wordt gedacht, zijn zachte tijdsblokken ook een interessante toepassing. Soms zit je ergens helemaal in en zou het zonde zijn om direct te stoppen. Door zachte tijdsblokken zorg je er wel voor dat je bewust bezig bent met keuzes en op het juiste moment naar de afronding toe gaat werken.

Voordelen van timeboxing

Wil je met timeboxing gaan werken, zul je tijd moeten investeren om te bepalen waarvoor je de tijdsblokken wilt gebruiken. Deze tijdsinvestering in timeboxing brengt een aantal voordelen met zich mee:

  1. Bewuste keuzes over tijd
  2. Meer concentratie
  3. Meer controle
  4. Geeft andere inzicht in jouw planning
  5. Vooruitgang makkelijker te meten

Timeboxing voor meetings

Naast timeboxing voor taken, werkt dit ook voor meetings ideaal. Tijdens een meeting loop je vaak het risico dat een discussie ervoor zorgt dat een meeting te lang duurt. Ook kan een onduidelijke indeling ervoor zorgen dat er niet daadwerkelijk besproken wordt wat er besproken moet worden.

Tijdsblokken kunnen helpen om dit te voorkomen. Er moet immers bewust nagedacht worden over waar de tijd heen gaat en op welk moment er een keuze gemaakt moet worden. Meer tips over productiviteit lees je op Vetedo.

Bron: https://www.vetedo.nl/productiviteit/timeboxing/

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *