Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Search

Betekenis van telemarken

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Veel mensen denken dat het tijdens de wintersport alleen gaat om skiën of snowboarden. Echter zijn er vele vormen van skiën. Een daar van is telemarken. Wij leggen jou in dit artikel uit wat het betekent.

Wat is het precies?

Telemarken is een van de vele vormen van skiën. Het verschil met het gebruikelijke alpineskiën is de bochtentechniek. Je kunt gebruik maken van deze techniek, door gebruik te maken van een andere binding. Hierbij is het belangrijk, dat alleen de voorvoet bevestigd wordt op de ski (samen met de schoen dan). Je kunt deze techniek herkennen, doordat beide benen apart en verder worden gebogen, dan bij het traditionele skiën. Hierbij wordt het binnenste been (de bergski) naar achteren geschoven en komt de hiel los van de ski. Vandaar dat het ook wel eens freeheel-skiing wordt genoemd. Het is een sierlijkere techniek, dan bij alpineskiën. De afdaaltechniek telemark is vernoemd naar de Noorse provincie Telemark.

Telemarken is een afdalingstechniek, die al heel lang gebruikt wordt. De techniek werd voor het eerst gebruikt door de Noor Sondre Norheim. Dit was al in 1868. Later werd deze techniek verbeterd. Dit kwam doordat er verbeterde skimaterialen kwamen. Zo kwamen er hogere en stijvere kunststof schoenen, betere bindingen en enige tijd later de moderne getailleerde ski’s.

Net zoals bij het traditionele skiën, kan er ook getoerd worden met en telemark uitrusting. Het is mogelijk om met deze schoenen op ski’s te kunnen lopen, doordat ze zo buigzaam zijn. Wil je nog beter kunnen lopen op de ski’s, dan zou je kunnen kiezen voor andere bindingen met een extra scharnierpunt.

Bindingen

Het belangrijkste onderdeel, om telemarken mogelijk te maken, zijn de bindingen. Daarbij is het dus van belang dat alleen de voorvoeten met de ski’s worden verbonden. Dit wordt mogelijk gemaakt door schoenen met een extra lip aan de voorkant in een beugel van de binding te schuiven. Aan de achterkant wordt de schoen aangetrokken door een kabelsysteem met een veer er in. Het principe van de bindingen is nog steeds hetzelfde als vroeger, alleen is het iets moderner geworden. Zo wordt er tegenwoordig gebruik gemaakt van roestvrij staal en worden er compressieveren gebruikt.

Een goede toevoeging aan het systeem was de uitvinding van veiligheidsbindingen. Dit zorgt ervoor dat het mogelijk wordt om bij hoge druk uit de schoen of zelfs de hele binding te breken.

Dus om de techniek telemarken te kunnen gebruiken tijdens de afdaling van de skipiste, heb je een aantal belangrijke materialen nodig. Neem daarom als je op wintersportvakantie gaat stijvere kunststof schoenen mee, samen met de ski’s, stokken, bril, kniebeschermers en bindingen. Wanneer dit niet allemaal in de auto meegaat kun je gebruik maken van skidragers op het dak van je auto. Zo kun je de ski’s bevestigen bovenop de auto.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen
Parfum aanbiedingen
Jouw advertentie hier?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: