Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

Betekenis van tatoeëren

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Tatoeëren houdt in dat je met inkt een beeltenis in je huid laat zetten. Het kunnen letters of cijfers zijn, maar ook afbeeldingen van symbolen of wat dan ook. Het woord komt uit het Frans, maar daar is het geleend van Samoa. Op dat eiland betekent het kloppen of tikken. Inmiddels heeft ongeveer 50% van de jongeren tot 29 jaar in ons land minimaal 1 tatoeage. Het aantal tattooshops neemt ook nog ieder jaar toe. Wil je een beter idee krijgen wat er zoal komt kijken bij een tattoo? Neem dan eens virtueel een kijkje bij Tattooshop Schoten.

De geschiedenis van het tatoeëren

Gedurende de hele menselijke geschiedenis was tatoeëren een bekend verschijnsel. Daarbij ging het algemeen om de versiering van het lichaam. Behalve voor individuele beeltenissen werd tatoeage ook gebruikt om duidelijk te maken dat iemand bij een bepaalde groep hoorde. Op de eilanden in de Stille Zuidzee werden tatoeages soms over het gehele lichaam aangebracht en daarmee werd aangegeven tot welke stam iemand behoorde.

De oudste tattoo’s zijn zichtbaar op het lichaam van Japanse mummies van 5.000 jaar oud. Ook de bekende ijsmummie Ötzi heeft tatoeages op zijn lichaam. Deze waren met roet en niet met inkt gemaakt. Ötzi leefde volgens schatting ongeveer 3.300 jaar geleden in de Alpen. Rond de middeleeuwen verdween de tatoeage grotendeels uit Europa. Dat hield verband met het Christelijk geloof. Tatoeages werden beschouwd als  verminkingen van het eigen lichaam en daarbij werd verwezen naar de hoer van Babylon die een tatoeage op haar voorhoofd zou hebben gehad.

De opkomst van het tatoeëren in het westen

Tatoeages werden in het westen na de middeleeuwen vooral toegepast bij zeelieden. Dat had een praktische reden. Vrijwel niemand kon zwemmen in die tijd en het risico om schipbreuk te lijden was beslist niet ondenkbeeldig. Door een duidelijke tatoeage te kiezen, hoopten de zeevarenden hun familieleden duidelijkheid te bieden indien hun lijk zou worden gevonden.

In 1891 werd de eerste elektrische tatoeëermachine uitgevonden in de VS. Het betekende een ongekende bloei in de Verenigde Staten rond deze periode met een minder lugubere achtergrond. Geschat werd dat ongeveer 75% van alle jongeren in het land onder de 30 minstens een tattoo had laten zetten. Het ging daarbij vooral om namen, initialen en data. In het algemeen werden deze ook op een onzichtbare plaats aangebracht. Gedurende de het nazibewind in Duitsland werden tatoeages voor ‘ gewone’ mensen verboden. Er werden nummers getatoeëerd op de polsen van degenen die naar de concentratiekampen werden afgevoerd. SS’ers kregen hun bloedgroep op de schouder getatoeëerd, zodat ze de juiste bloedtransfusie zouden kunnen krijgen indien ze gewond raakten. Na de oorlog waren tatoeages een tijdje uit de gratie.

De nieuwe tattoos

Vanaf de jaren 70 van de vorige eeuw kwam de tatoeage weer in de mode. In eerste instantie bij een aantal groepen, zoals bikers en fans van hardrock. Maar al gauw werd een tatoeage weer als versiering gezien voor mannen en vrouwen. Verwacht wordt dat binnen 10 jaar de meerderheid van de jongeren tot 30 jaar minimaal 1 tattoo zal hebben.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: