Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Search

Betekenis van tapijt

Inhoudsopgave

Leestijd: 3 minuten
0
(0)

Carpet is het Engelse woord voor tapijt. Tapijt is vloerbedekking van textiel die bestaat uit een drager van jute of kunststof waarop een bovenkant, de pool, is aangebracht van losse draadeinden of lussen van materialen zoals wol, kunstgaren, katoen of sisal.

Hoe wordt tapijt gemaakt?

Tapijt maken is een traditionele vaardigheid die al eeuwen bestaat. Alle methoden beginnen met het spinnen en verven van het garen zelf – of dat nu wol, polypropyleen, nylon of een mengsel is – en vervolgens wordt elk type tapijt op een iets andere manier gemaakt om zijn specifieke uiterlijk en gevoel te creëren (wat wij de pool noemen). De belangrijkste soorten tapijt zijn saxony, twist, geweven, loop (ook wel Berber genoemd), en fluweel. Deze vallen in twee categorieën uiteen: getuft en geweven.

Het gebruik van een tuftmachine is de snellere en modernere manier om een tapijt te maken. Om een getuft tapijt te maken, wordt het garen door de primaire rug geregen en vervolgens door een grijper eronder getrokken tot het de juiste poolhoogte heeft. Bij gesneden pooltapijten zoals saxony, twist en fluweel wordt het lusgaren doorgesneden en aan de bovenkant gescheiden, waardoor een mooie zachte textuur ontstaat. Bij lussen- of Berbertapijten blijven de garens als lus liggen, waardoor ze wat steviger en sterker zijn dan een gesneden pooltapijt. De secundaire rug wordt dan achteraf bevestigd.

Geweven tapijten worden op traditionele wijze op een weefgetouw gemaakt. Het garen wordt helemaal door de rug geweven, waardoor een sterk en slijtvast tapijt ontstaat dat stevig aanvoelt onder de voeten. De twee soorten geweven tapijten heten Axminster en Wilton. Met hun speciale productiemethoden kunnen ongelooflijk gedetailleerde en kleurrijke tapijten met patronen worden gemaakt. Er zijn echter vele patroonopties voor tapijten die niet alleen geweven zijn.

Welk type carpet is het beste?

Er is geen carpet dat beter is dan de rest; ze hebben allemaal hun voor- en nadelen. Het is een beetje als het glazen muiltje van Assepoester – het beste type tapijt is het tapijt dat het beste bij uw huis en uw behoeften past! Het eerste waar je rekening mee moet houden is in welke kamer het tapijt wordt gelegd, want dat bepaalt welk type tapijt je kiest. Bepaalde tapijten worden geclassificeerd als zwaar tapijt en zijn dus een betere optie voor druk belopen ruimtes in huis, zoals trappen en gangen, omdat ze slijtvaster zijn.

Bij de verschillende tapijtsoorten vindt u verschillende gradaties van zachtheid, textuur, dichtheid, stevigheid, duurzaamheid en vlekbestendigheid – en een brede waaier van prijspunten. U kunt kiezen uit honderden tapijtkleuren en al onze tapijten hebben een geheel eigen uitstraling, afhankelijk van het type dat u kiest. Zo is een grijs saxony tapijt zacht en luxueus, terwijl een grijs Berber tapijt rustieker en meer ontspannen aanvoelt. Een crème twist tapijt is perfect voor een moderne woonkamer, terwijl een crème wollen lus tapijt het goed zou doen in de woonkamer van een historisch pand. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Wat is het verschil tussen een tapijt en een vloerkleed?

Het belangrijkste verschil tussen een tapijt en een vloerkleed is dat een tapijt muurvast wordt gelegd, terwijl een vloerkleed kleiner is en kan worden verplaatst. (Hoewel, om het nog verwarrender te maken, traditionele handgeweven tapijten soms tapijten worden genoemd). Er bestaat ook de mogelijkheid van een tapijtloper, een combinatie van een tapijt en een vloerkleed. Tapijten en lopers zijn een prachtige manier om kleur en textuur in een kamer te brengen of om massieve houten vloeren te verzachten. Tapijtlopers voor trappen en gangen behouden het visuele effect van houten vloeren met het comfort van tapijt. Een traploper is een strook tapijt in het midden van uw trap, niet zo breed als uw treden, waardoor het hout van uw trap zichtbaar blijft. Bij Tapi kunt u elk tapijt uit onze collectie laten omtoveren tot een tapijt of loper op maat. Hierbij wordt de rand van het tapijt overlockt met garen voor een zeer professionele afwerking rondom uw op maat gemaakte tapijt of loper. Een tapijt is het perfecte compromis als u niet zeker weet of u kiest voor tapijt of voor een gladde vloer – waarom niet allebei?

Welke kamer is het meest geschikt voor tapijt?

Door zijn zachte, veerkrachtige textuur is tapijt het meest geschikt voor kamers waar je graag je schoenen uittrekt en op blote voeten loopt, zoals de slaapkamer, de woonkamer of de trap. Ga voor een superzacht, diep saxony tapijt in de slaapkamer als je je verwend voelt. Een kortpolig twist tapijt is goed voor de woonkamer omdat het die zorgvuldige balans van comfort en duurzaamheid heeft. Wij houden van een slijtvast wollen Berber-tapijt op de trap – een klassieker die nooit zal verouderen. Tapijt is geweldig voor een kinderkamer, kinderkamer of speelkamer – zorg er wel voor dat je een tapijt kiest van een vlekbestendige vezel zoals polypropyleen, zodat je die plakkerige vlekken gemakkelijk kunt verwijderen!

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

bedsprei
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen
Jouw advertentie hier?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: