Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

Betekenis van tankpas

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
0
(0)

Een tankpas, brandstofpas, tankcard of tankkaart is een betaalmiddel waarmee brandstof betaald wordt bij een tankstation. Vaak betaald men de gewone pompprijs, soms wordt er extra korting verstrekt.

Er zijn vier verschillende soorten gebruikers van een tankpas:

  • Consumenten die op basis van een spaarsysteem korting ontvangen op de getankte brandstof.
  • Werknemers die van hun werkgever een leaseauto hebben ontvangen en daarmee op kosten van de werkgever kunnen tanken.
  • Ondernemers die een auto op naam van de onderneming hebben staan, waarbij brandstofkosten onderdeel zijn van de autokosten die fiscaal aftrekbaar zijn.
  • Stichtingen of verenigingen die ingeschreven staan bij het KvK, waarmee de gebruikers van de pas op kosten van de stichting of vereniging uitgaven mogen doen die door de pas betaald mogen worden.

In Nederland zijn (aantoonbare) autokosten fiscaal aftrekbaar voor ondernemers, stichtingen en verenigingen. Om die reden wordt de tankpas het meest gebruikt door kleine (zzp, vof) als middelgrote (mkb) ondernemers. Elke 2 of 4 weken ontvangt de organisatie op wiens naam de tankpas staat een verzamelfactuur van de tankpas aanbieder. Alle gemaakte kosten en de betaalde btw zijn netjes gespecificeerd. Naast brandstofkosten is het ook mogelijke andere diensten te betalen met een tankpas bijvoorbeeld een parkeergarage. Welke extra diensten betaald worden is sterk afhankelijk welke type tankpas aangeschaft is.

Verschil merkgebonden – en universele tankpas

Het nadeel van een merkgebonden tankpas, zoals van Shell of Q8, is dat alleen getankt kan worden bij het desbetreffende merk en dat er minder diensten afgerekend worden dan met een universele tankpas, zoals van MKB Brandstof. Extra diensten die afgerekend kunnen worden zijn autowasstraat, parkeergarage, tol of pechhulp en bij sommige zelfs het klein onderhoud bij de Kwik-fit en vakgarages.

Voordeel tankpas

Het grote voordeel van een tankpas is dat eigenaar regulier een verzamelfactuur ontvangt met daarop een overzicht van de gemaakt autokosten en de betaalde btw. Voor een btw plichtig organisatie kan hierdoor de btw eenvoudige teruggevraagd worden, dat is al snel €15,- per tankbeurt. Het verzamelen, bewaren en administratief verwerk van losse tankbonnen is daarmee overbodig geworden.
Veel ondernemers kiezen dan ook een tankpas vanwege het gemak: met één pas – die wel naam van de onderneming, stichting,vereniging moet staan – worden alle zakelijke kosten betaald.

Bron: https://www.tankpas-aanvragen.nl/

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemmen telling: 0

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: