Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Search

Betekenis van Synergie

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
1
(1)

Wat is Synergie?

Synergie kan het beste uitgelegd worden als het resultaat/effect van samenwerking. Het duid op de meerwaarde van samenwerking tussen groepen/mensen en de meerwaarde van het resultaat die nooit behaald zouden kunnen worden zonder die samenwerking. Het is het resultaat van een groep die als individu nooit haalbaar geweest zou zijn.

 

Een synergetisch gevoel

Synergie in een groep brengt een gevoel van saamhorigheid en verbinding met zich mee. “Een gevoel van synergie ervaren”, wordt als zeer prettig ervaren. De mens heeft een natuurlijke behoefte om ergens deel van uit te maken. Een synergetisch gevoel ontstaat wanneer meerdere individuen afhankelijk zijn van elkaar om een bepaald resultaat te behalen.

 

Synergie en teambuilding

In veel teambuildings activiteiten worden vaak doelen gesteld die alleen haalbaar zijn wanneer de hele groep zich inspant. Hierdoor moeten mensen hun eigen rol in de groep bepalen. Dit zorgt ervoor dat bepaalde kwaliteiten in mensen naar boven komen en zichtbaar worden. Uiteindelijk zal iedereen zijn rol moeten vinden om een steentje bij te dragen, als de groep het resultaat wil behalen. Vanaf het moment dat de samenwerking van de grond begint te komen tot het moment dat er gevierd wordt dat het resultaat behaald is, is er sprake van synergie.

 

Factoren die synergie kunnen versterken

 

Competitie

Synergie wordt nog verder aangestoken door competitie. Competitie met een andere groep, zorgt voor urgentie en druk. Er moet een hogere inspanning geleverd worden om te winnen. Als niet iedereen in staat is zijn kwaliteiten voldoende goed in te zetten, zal de groep verliezen. Ook is er nu een nóg sterker “wij” gevoel omdat er een duidelijk contrast is tussen “wij”en “hen”.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan een voetbalteam. Tijdens een training is er een onderlinge competitie, maar op zaterdag trekt iedereen hetzelfde shirt aan en verplaatst de competitie zich van “onderling” naar “samen tegen onze tegenstander”.

 

Polarisatie

Hoe vreemd het ook klinkt, polarisatie zorgt voor een sterkere verbinding in de gepolariseerde groepen. Hoe duidelijker een groep zichzelf definieert, doormiddel van normen, waarden, doelen, meningen, gedachten, voorkeuren, uiterlijke gelijkenissen en acties, hoe meer er een onderling gevoel van synergie zal ontstaan.

 

Denk bijvoorbeeld aan een demonstratie. Een groep met dezelfde normen en waarden, gedachtengoed en doelen, komt samen om op te komen voor dat verenigde doel. Er zijn echter vrijwel altijd tegenhangers van die doelen of andere geformeerde groepen die iets anders willen. Paradoxaal genoeg zorgen net de tegenstanders (competitie/gedeelde vijand) ervoor dat er nog meer synergie ontstaat in een groep.

 

Conclusie

Synergie is: verbinding, groepsinspanning en gezamenlijke resultaten.

Synergie duid op een gevoel van verbondenheid,

Synergie wordt versterkt bij gelijkenissen, gezamenlijke normen, waarden en doelen.

Synergie in een groep wordt versterk door een gedeelde vijand of competitie.

 

Synergie in een zin:

“Er is een workshop teambuilding limburg om meer synergie in een team te laten ontstaan”.

“De synergie in die subcultuur is erg sterk, ze delen een gezamenlijk doel en een gezamenlijke vijand. Ze demonstreren om hun doel te bereiekn”.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 1 / 5. Stemmen telling: 1

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: