Betekenis van…

Simpele uitleg over complexe woorden
Zoek

Betekenis van suede

Inhoudsopgave

Leestijd: 2 minuten
5
(1)

Wat is suède?

Suède is leer die aan de vleeszijde is gewreven om een fluweelachtig structuur te maken.

Suède is een soort onafgewerkt leer dat uit de binnenzijde van de dierenhuid wordt gehaald. Het is een zeer duurzaam materiaal, maar het kan moeilijk te reinigen zijn. Faux suède is een stof die lijkt op natuurlijk suèdeleer. Deze stof is niet zo duurzaam als suède, maar biedt wel verschillende voordelen. Faux suède stof is verkrijgbaar bij stoffen- of handwerkwinkels.

Wat is de oorsprong van suède?

Dierenhuiden worden al sinds het Paleolithicum gebruikt om kleding en andere artikelen van te maken. De term suède komt van het Franse woord “gants de Suède,” wat betekent handschoenen uit Zweden, maar de term kwam uiteindelijk om elke vorm van leer met een noppen oppervlak te bedoelen. Suède werd erg populair in de twintigste eeuw, en werd geassocieerd met luxe van topklasse dankzij het zachte, delicate gevoel.

Hoe wordt suède gemaakt?

Suède kan gemaakt worden van elke soort dierenhuid. Om suède te maken, wordt de onderkant van de dierenhuid gescheiden van de bovenkant, waardoor het dunne, vloeiende, zachtere leer ontstaat. Dit betekent dat suède een gespleten leer is, in vergelijking met een volnerfleer. Sommige leerfabrikanten draaien de leerhuid gewoon zo dat de onderzijde de buitenzijde is, waardoor suède eruit ziet, maar met dezelfde taaie en stugge kwaliteit van leer. Technisch gezien is dit echter geen suède.

De textuur van suède is meestal zacht en glad wanneer het afkomstig is van lichter leder, zoals dat van jongere dieren. De vleug van de stof, dat zijn de kleine, opstaande haartjes op het oppervlak van suède, kan steviger zijn als de huid afkomstig is van oudere dieren of dieren met dikkere huiden, zoals koeien en herten.

Wat zijn de verschillende soorten suède?

Suède verschilt in kwaliteit en uiterlijk enigszins op basis van het type dierenhuid dat gebruikt is bij de productie. Dit zijn enkele van de meest voorkomende soorten suède:

  • Schapenvacht suede. Dit is de zachtste, meest delicate soort suède, gemaakt van schapen en lammeren. Het heeft een gladde vleug en is lichter van gewicht dan andere soorten suède.
  • Suede van koeienhuid. Koeienhuid is de ruwste vorm van suède, en hoe ouder het dier, hoe dikker en ruwer de vleug. Suède van koeienhuid wordt ook wel gespleten koeienhuid, runderhuid, bush coat, rough out en kalfsleer genoemd.
  • Varkensleer suede. Varkensleer is een dik, duurzaam en zwaar suèdesoort met een korte, ruwe nap.

Waar wordt suède voor gebruikt?

Suède leer is zachter en dunner dan standaard leer en wordt veel gebruikt voor kleding en modeaccessoires.

  • Schoeisel. De gladde nerf van suède geeft loafers, glijbanen en laarzen een aantrekkelijk uiterlijk en structuur. Suède laarzen zijn vooral populair om hun comfort en karakter. Suède is ook lichter dan standaardleer, met behoud van duurzaamheid, waardoor het goed is voor schoeisel.
  • Accessoires. Suède is populair voor allerlei soorten accessoires, van handschoenen tot handtassen, riemen en suede petten. Het unieke uiterlijk van suède maakt het een favoriete stofkeuze onder modeontwerpers voor accentartikelen zoals tassen en riemen.
  • Kleding. Western jassen met franje zijn beroemd gemaakt van suède, en een suède jas is een modeartikel, dankzij de prachtige suède textuur en de duurzaamheid.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om het te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Stemmen telling: 1

Tot nu toe nog geen stemmen! Wees de eerste om dit bericht te beoordelen.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor u was!

Laten we deze post verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Uitgelegd door:

Deel het bericht op: